Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου διέκοψε τους δεσμούς του με όλα τα ισραηλινά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με την πολιτική του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε την Παρασκευή.
Εντωμεταξύ, φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές στη Γάνδη διαμαρτύρονται κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και έχουν καταλάβει τμήματα της πανεπιστημιούπολης από τις αρχές Μαΐου.
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης, γνωστού ως UGent, ανέδειξε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις διασυνδέσεις μεταξύ ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της ισραηλινής κυβέρνησης, του στρατού ή των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Το UGent, το οποίο διέκοψε ήδη τους δεσμούς του με τρία ισραηλινά ιδρύματα πριν από δύο εβδομάδες, είχε 18 συνεχιζόμενες συνεργασίες με ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα, ανέφερε.
Το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει τα ερευνητικά του προγράμματα με έξι μη ακαδημαϊκά ισραηλινά ιδρύματα, λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να βρει καμία σύνδεση μεταξύ αυτών και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι διαδηλωτές δήλωσαν στο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι χαιρετίζουν την απόφαση, αλλά θέλουν να την επεκτείνουν ώστε να συμπεριλάβει και τους έξι ισραηλινούς μη ακαδημαϊκούς εταίρους με τους οποίους συνεργάζεται σήμερα το UGent. Πρόσθεσαν ότι θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο άλλα βελγικά πανεπιστήμια ανακοίνωσαν αλλαγές στη συνεργασία τους με ισραηλινά ιδρύματα.
Το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τα τρέχοντα ερευνητικά έργα του με ισραηλινά ιδρύματα, αλλά θα αναστείλει τα νέα έργα με ισραηλινούς εταίρους.
Το Université Libre de Bruxelles ανακοίνωσε ότι δεν θα ξεκινήσει πλέον άλλα έργα με ισραηλινούς εταίρους. Η ίδια πολιτική θα ισχύσει και για τους Παλαιστίνιους εταίρους μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι, ανέφερε.
 
Top