Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν δείχνει να ενισχύεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης μιας που δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι σε πορεία προς μια ιστορική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς οι υποψήφιοι ολοκληρώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία πριν από την ψηφοφορία του πρώτου γύρου στις πιο σημαντικές εκλογές στη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, δύο δημοσκοπήσεις της Παρασκευής (28/6) έδειξαν ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λεπέν κινείται σταθερά προς τα εμπρός σε μια κούρσα στην οποία προηγείται από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε την ψηφοφορία πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την ήττα των κεντρώων του στις Ευρωεκλογές.
Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ το Σάββατο δεν επιτρέπεται καμία πολιτική δραστηριότητα. Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται τη Δευτέρα για τις τελευταίες πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου, στην οποία το κόμμα θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης της Γαλλίας για πρώτη φορά.
Μια δημοσκόπηση, για την εφημερίδα Les Echos, έδειξε ότι το κόμμα της Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει το 37% των εθνικών ψήφων, δύο μονάδες περισσότερο από ό,τι πριν από μια εβδομάδα, ενώ μια άλλη, για την τηλεόραση BFM, εκτιμούσε ότι το ακροδεξιό κόμμα θα καταλάμβανε 260-295 έδρες, που ενδεχομένως θα του έδιναν την απόλυτη πλειοψηφία.
Το κόμμα της Λεπέν, το οποίο έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τις δαπάνες, να μειώσει τη μετανάστευση και να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη, «δεν μπορεί να οραματιστεί μόνο μια σχετική πλειοψηφία, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε – κάθε άλλο παρά – μια απόλυτη πλειοψηφία» 289 βουλευτών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρις Τεϊντουριέ, αναπληρωτής διευθυντής μιας τρίτης εταιρείας δημοσκοπήσεων, της Ipsos.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μια ευρεία αλλά εύθραυστη αριστερή συμμαχία στην οποία κυριαρχεί η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του παλαίμαχου αριστερού ριζοσπάστη Ζαν Λυκ Μελανσόν, συγκεντρώνει 28% και το κεντρώο μπλοκ του Μακρόν 20%.

Εκλογές στη Γαλλία: Η πιθανή κατανομή των εδρών

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe που προέβλεψε και τον αριθμό των εδρών, αποκάλυψε πως ο «Εθνικός Συναγερμός» πιθανόν θα περάσει το όριο των 289 εδρών που θα του δώσει απόλυτη πλειοψηφία, «χαρίζοντάς» του από 260 ως και 295 έδρες.
Παρά τις δημοσκοπήσεις, το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης θα γίνει γνωστό μετά τον β’ γύρο εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου, κάτι που θα επηρεαστεί από το αν θα ενωθούν οι δυνάμεις των αντίπαλων κομμάτων του «Εθνικού Συναγερμού» και αν αποσύρουν τους υποψήφιούς τους στον β’ γύρο με σκοπό να ρίξουν «μπλόκο» στην πορεία της ακροδεξιάς.
Την  Πέμπτη (27.06.2024), ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ «επιτέθηκε» στον αρχηγό του «Εθνικού Συναγερμού» Ζορντάν Μπαρντελά λέγοντας πως ο ίδιος αφήνει τον ρατσιστικό λόγο να διαρρεύσει εντός της ακροδεξιάς, κατά τη διάρκεια μάλιστα του επεισοδιακού τελευταίου debate, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος.
 
Top