Το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα, μετά την έντονη φημολογία περί σχετικού σχεδίου που φέρεται να έχουν παρουσιάσει στο Ισραήλ οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε χθες, Κυριακή 2/6, ότι, εφόσον η Χαμάς συμφωνήσει στο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί επίσης την πρόταση για συμφωνία. «Ήταν μία ισραηλινή πρόταση. Περιμένουμε ότι, αν συμφωνήσει η Χαμάς στην πρόταση –όπως διαβιβάσθηκε σε αυτούς, μία ισραηλινή πρόταση– τότε το Ισραήλ θα πει ναι», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη στην εκπομπή This Week του ABC News, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε από την Ιερουσαλήμ, ότι το Τελ Αβίβ δεν θα δεχθεί η Χαμάς να συνεχίσει να κυβερνά την Γάζα και ότι εξετάζει εναλλακτικές. «Καθώς διεξάγουμε τις σημαντικές στρατιωτικές μας επιχειρήσεις, το υπουργείο Αμυνας αξιολογεί, παράλληλα, μία εναλλακτική στη διακυβέρνηση της Χαμάς», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας «δεν θα αποδεχθούμε την διακυβέρνηση της Χαμάς στην Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο οποιασδήποτε διαδικασίας για τον τερματισμό του πολέμου».
Σημειώνεται πως ο Οφίρ Φολκ, σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα που προωθείται από τον Τζο Μπάιντεν, αν και τη χαρακτήρισε «ελαττωματική» λέγοντας πως «χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά». Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στους «Sunday Times», ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού προέδρου δήλωσε ότι η πρόταση του Μπάιντεν ήταν «μια συμφωνία στην οποία συμφωνήσαμε, αλλά δεν είναι μια “καλή” συμφωνία. Θέλουμε να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν», σημειώνοντας πως οι ισραηλινοί όροι, μεταξύ των οποίων «η απελευθέρωση των ομήρων και η καταστροφή της Χαμάς» δεν έχουν αλλάξει. Αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ ολοκλήρωσαν σήμερα συνάντηση στο Κάιρο, κατά την οποία η Αίγυπτος επανέλαβε την θέση της ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα, ώστε να επαναλειτουργήσει.

Ασφυκτικές πιέσεις στον Νετανιάχου
Στο μεταξύ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ για την εκεχειρία, καθώς από τη μία οι ακροδεξιοί υπουργοί του δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στην επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας, αν προηγουμένως δεν αφανιστεί η Χαμάς και από την άλλη χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους εναντίον του, με βασικό αίτημα την αποδοχή της πρότασης Μπάιντεν, για να επιστρέψουν οι -εναπομείναντες- όμηροι.
«Σύμμαχός μας είναι ο Μπάιντεν και όχι η κυβέρνηση του Ισραήλ στη θλίψη μας. Για αυτό ερχόμαστε εδώ, κάθε εβδομάδα για να σώσουμε τους ομήρους και να θέσουμε τέλος στον πόλεμο και να τους φέρουμε πίσω», δήλωσε μια εκ των χιλιάδων διαδηλωτών και μητέρα ενός εκ των ομήρων.
Σύμφωνα δε με το BBC, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας πριν καταστραφεί η Χαμάς. «Δεν θα είμαι μέλος μιας κυβέρνησης που θα συμφωνήσει στο προτεινόμενο περίγραμμα και θα τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να καταστρέψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω όλους τους ομήρους», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ σε χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου, με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, να επαναλαμβάνει πως «η συμφωνία σημαίνει το τέλος του πολέμου και την εγκατάλειψη του στόχου να καταστραφεί η Χαμάς. Πρόκειται για μια απερίσκεπτη συμφωνία, η οποία αποτελεί νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».
Ο ίδιος ο Νετανιάχου, πάντως, επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία, έως ότου καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι προτιμά να «διαλύσει την κυβέρνηση», παρά να συμφωνήσει με την πρόταση για εκεχειρία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ηγέτης της Ισραηλινής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου, εάν ο πρωθυπουργός υποστηρίξει το σχέδιο εκεχειρίας.

Τι περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» Μπάιντεν για τη Γάζα

Τρία στάδια περιλαμβάνει η πρόταση εκεχειρίας που προωθούν οι ΗΠΑ, η οποία θα δώσει ανάσα και βοήθεια στους Παλαιστίνιους που υποφέρουν εγκλωβισμένοι σε έναν βομβαρδισμένο τόπο, αλλά και θα ανοίξει τον δρόμο για τους ομήρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με την πρώτη φάση της να αφορά στην ανακωχή στη Γάζα και στην επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για τη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι.
Η αλληλούχηση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις σταδιακές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν με την μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον διατυπωμένο στόχο του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαιρετίσει σειρά προτάσεων για κατάπαυση του πυρός τους τελευταίους μήνες, κάθε μία με παρόμοιο πλαίσιο με αυτό που παρουσιάσθηκε προχθές Παρασκευή 31/5, ωστόσο, όλες είχαν καταρρεύσει. Το κύριο σημείο τριβής ήταν η επιμονή του Ισραήλ ότι θα συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Η Χαμάς, που δεν δείχνει σημάδια ότι παραμερίζει, δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο στο πλαίσιο μόνιμου τερματισμού του πολέμου.
Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες για την Γάζα χωρίς την Χαμάς στην εξουσία. Δεν επεκτάθηκε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για διαπραγμάτευση, ώστε να περάσουν από τη φάση ένα στη φάση δύο».
 
Top