Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, να προτείνει νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του Ιουλίου.

Σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), ο γάλλος πρόεδρος επαναδιατύπωσε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο της Ελιζαμπέτ Μπορν, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας συμμαχίας με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν και τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Η μπάλα είναι στην αντιπολίτευση για σχηματισμό πλειοψηφίας
Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την πύρρειο νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε τις διαιρέσεις που κυριαρχούν στη χώρα, σημειώνοντας ότι από εδώ και πέρα η λύση είναι να αλλάξει ο τρόπος που «κυβερνάμε και νομοθετούμε». Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά ότι υπάρχει περιθώριο να σχηματιστούν πλειοψηφίες.

Όπως ανέφερε, όλοι οι αρχηγοί κομμάτων με τους οποίους μίλησε εξέφρασαν τη βούληση να αποφύγουν το πολιτικό αδιέξοδο.

Ωστόσο για αυτό το ενδεχόμενο ο Μακρόν ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η απόφαση βαραίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πρέπει να αποφασίσουν τις επόμενες εβδομάδες. «Έχω εμπιστοσύνη ότι όλοι θα δράσουν σύμφωνα με το αίσθημα καθήκοντός τους απέναντι στη χώρα» πρόσθεσε.

Να μάθουμε να κυβερνάμε διαφορετικά
Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά» ως απάντηση στα «ρήγματα» που αποκάλυψαν οι βουλευτικές εκλογές. «Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί σήμερα να νομοθετεί μόνη της. Η προεδρική πλειοψηφία είναι πράγματι σχετική», αναγνώρισε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

«Συμμετέχουμε σε έναν συνασπισμό κυβέρνησης και δράσης; Δεσμεύεστε να ψηφίζετε απλώς ορισμένα νομοσχέδια; Ο προϋπολογισμός μας; Ποια από αυτά; Εναπόκειται τώρα στις πολιτικές ομάδες της Εθνοσυνέλευσης να δηλώσουν με απόλυτη διαφάνεια πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να φτάσουν», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Μελανσόν: Η κυβέρνηση είναι αδύναμη, η Εθνοσυνέλευση ισχυρή
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν προχώρησε σε σχόλιο αμέσως μετά την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν: «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη πραγματικότητα από αυτή: η εκτελεστική εξουσία είναι αδύναμη και η Εθνοσυνέλευση είναι ισχυρή. Τίποτα δεν πρέπει να επιτρέπει να αγνοείται η δημοκρατική βούληση του λαού. Η πρωθυπουργός πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Αν δεν έχει την εμπιστοσύνη της Συνέλευσης, πρέπει να παραιτηθεί», είπε, αν και ο Μακρόν δεν ανέφερε το όνομα της Elisabeth Borne στην ομιλία του.

«Δεν υπάρχει λόγος να παρακάμπτουμε την πραγματικότητα: η κυρία πρωθυπουργός πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης και να ζητήσει την εμπιστοσύνη της», επανέλαβε. «Ο νόμος της δημοκρατίας πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Η ψήφος εμπιστοσύνης πρέπει να επιτύχει ή να αποτύχει. Δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε πέρα από αυτό, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα που θα παραμείνει».


 
Top