Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά της Covid-19, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της.

«Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ σε μια συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Η στρατηγική «είχε τεθεί σε εφαρμογή σε διαφορετικό πλαίσιο», όταν οι νοσοκομειακές μονάδες ήταν υπερπλήρεις, σημείωσε.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος εισήχθη μεν προκαλώντας μεγάλο διεθνή ενδιαφέρον, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο.

Ο Γιοχάνες Ράουχ είπε ότι είχε δει την ανάγκη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς όταν η παραλλαγή Delta κυριαρχούσε στη χώρα.

«Αλλά η Omicron άλλαξε τους κανόνες», είπε ο πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων. Δεδομένου ότι οι λοιμώξεις με το πλέον κυρίαρχο στέλεχος έτειναν να είναι πιο ήπιες και τα εμβόλια φαινόταν λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης, ήταν πιο δύσκολο να πειστούν οι άνθρωποι να κάνουν το πρώτο τους εμβόλιο.

«Η εντολή για το εμβόλιο δεν θα πείσει κανέναν να εμβολιαστεί», είπε, επισημαίνοντας μελέτες που δείχνουν ότι όσοι ήταν ήδη δύσπιστοι για τα εμβόλια δεν είχαν επηρεαστεί από την απειλή των προστίμων.

Ο νόμος για τα εμβόλια αρχικά προέβλεπε ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών που αρνούνταν να κάνουν εμβόλιο θα αντιμετώπιζαν κυρώσεις έως και 3.600 ευρώ, εκτός εάν ήταν έγκυοι ή βαριά άρρωστοι.

«Η εντολή για το εμβόλιο και η συζήτηση γύρω από την εντολή εμβολίου έχουν ανοίξει βαθιά ρήγματα στην κοινωνία της Αυστρίας», είπε ο Γιοχάνες Ράουχ. Σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία, το αυξανόμενο κόστος των νοικοκυριών και η ενεργειακή κρίση πιέζουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή «χρειάζεται κάθε χιλιοστό [της] αλληλεγγύης και συνοχής».


 
Top