Αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μετά από ερώτηση για το αν έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών και αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στις υποσχέσεις που του έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες όπως είπε δεν τήρησε.

«Έσπασε» τη συμφωνία ο Μητσοτάκης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν έθεσε το ζήτημα της στρατικοποίησης των νησιών και των αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, ο τούρκος πρόεδρος απάντησε θετικά και προχώρησε σε νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Χωρίς να κάνει αναφορά στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνέχισε λέγοντας «πρόσφατα, του έκανα μια προσφορά στο δείπνο που τον φιλοξένησα στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να βάζουμε τρίτους στα μεταξύ μας ζητήματα από εδώ και πέρα. Φυσικά, έσπασε τη συμφωνία μας, όταν πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δύο – τρεις εβδομάδες μετά και στο Νταβός». Ιδιαίτερη είναι η ενόχληση του Ερντογάν και για τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, καθώς όπως είπε «έκαναν ειδικές επισκέψεις στα νησιά και τις βραχονησίδες τους και έκαναν προσπάθεια να τα εξοπλίσουν κατά τη διάρκεια αυτών των ειδικών επισκέψεων. Ο εξοπλισμός αυτών των νησιών και βραχονησίδων δεν είναι σύμφωνος με τις συνθήκες τόσο της Λωζάνης όσο και των Παρισίων. Επομένως, δεν μπορείς να τα εξοπλίσεις. Ωστόσο, η Ελλάδα έκανε ένα τέτοιο βήμα».

Όσον αφορά τις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όταν ρωτάμε μας απαντάνε ότι τις έφτιαξαν εναντίον της Ρωσίας. Αλλά εμείς δεν τον καταπίνουμε».

Δεν βλέπουμε αυτές τις κινήσεις θετικά σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος για να υπογραμμίσει ότι το έθεσε «στις διμερείς του επαφές με τους ηγέτες».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμα, απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει την ένταση με την Ελλάδα, αποδίδοντας στην Αθήνα τις ευθύνες για αυτή. Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές και πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό».


Για τα F-16

Αναφερόμενος στο ζήτημα των F-16 χαρακτήρισε «ειλικρινείς τις προσπάθειες του κ. Μπάιντεν γι αυτό το θέμα» οι οποίες «θα βρουν σοβαρή υποστήριξη. Θα στείλω αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση».
Φινλανδία και Σουηδία να τηρήσουν τα συμφωνημένα, αλλιώς…

Σαφής ήταν ο τούρκος πρόεδρος και όσον αφορά το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία καθώς και την πορεία των αιτήσεων τους στο ΝΑΤΟ, μετά την άρση του βέτο από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι το μνημόνιο που υπέγραψε με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Προειδοποίησε δε ότι αν Ελσίνκι και Στοκχόλμη δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους η έγκριση των αιτήσεων τους για το ΝΑΤΟ δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι όλες οι ανησυχίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα κέρδισε σαφείς δεσμεύσεις από τις δύο χώρες. Αναφέρθηκε τόσο στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όσο και τη συμφωνία για άρση του εμπάργκο, αλλά και τις δεσμεύσεις για αλλαγές στη νομοθεσία των δύο χωρών, όσον αφορά το ΡΚΚ και τους γκιουλενιστές. Τόνισε δε την δέσμευση της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.

Κάλεσε ακόμα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας και «χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με Ζελένσκι και Πούτιν

Όσον αφορά τις εξελίξεις στον πόλεμο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Ερντογάν τόνισε ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ανέφερε δε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να συνεχίσει «την διπλωματία μέσω τηλεφωνημάτων με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών».


 
Top