Ομάδα ανεξάρτητων συμβούλων της F.D.A. θα καταλήξει στο εάν θα αλλάξει το σχήμα των υπαρχόντων εμβολίων προκειμένου να στοχεύουν στις νέες παραλλαγές της Όμικρον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, το συμβουλευτικό πάνελ πιθανότατα θα χωριστεί μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι μία ενισχυτική (αναμνηστική) δόση το φθινόπωρο θα είναι απαραίτητη και εκείνων που προτιμούν οι πρόσθετες δόσεις να κατευθυνθούν σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η πολιτική των εμβολίων μπορεί να εξαρτάται από τη χρηματοδότηση και τους πόρους.
«Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να έχουμε αρκετά εμβόλια για κάθε ενήλικα που θέλει», δήλωσε ο Δρ Ασίς Τζνα, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως και να’ χει, τα κρούσματα πιθανότατα θα αυξηθούν το χειμώνα. Το ερώτημα είναι: Οι ενισχυτικές δόσεις θα έχουν μια ενημερωμένη φόρμουλα που στοχεύει την παραλλαγή της Όμικρον ή τις υποπαραλλαγές του BA.4 και BA.5, στις οποίες πλέον αποδίδονται περισσότερο από το ένα τρίτο των μολύνσεων στις ΗΠΑ; Ή μήπως θα είναι τα υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία συνεχίζουν να παρέχουν ισχυρή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών, αλλά ελάχιστα έναντι των λοιμώξεων;

Οι νέες ενισχυμένες δόσεις είναι ήδη στα σκαριά: η Pfizer και η Moderna έχουν αρχίσει να παράγουν δόσεις, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε ένα εμβόλιο στοχευμένο στην Όμικρον ως ενισχυτικό ενόψει του φθινοπώρου.

Και οι κλινικές δοκιμές ενός «δισθενούς» εμβολίου -που συνδυάζει την υπάρχουσα σύνθεση με παράλληλη στόχευση προς την Όμικρον- διαπίστωσαν ότι οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων (κατά της Όμικρον) από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Επιστήμονες που δεν ανήκουν στο προσωπικό των εταιρειών αυτών δεν εντυπωσιάστηκαν από την αύξηση (λιγότερο από δύο φορές) των αντισωμάτων. Ένας κορυφαίος ιολόγος το περιέγραψε ως «σχετικά μέτριο». Και ο κορωνοϊός έχει εξελιχθεί τόσο γρήγορα που τα νέα σκευάσματα εμβολίων μπορεί να είναι ξεπερασμένα πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές. Το F.D.A. είπε ότι η στόχευση της Όμικρον ήταν «ήδη κάπως ξεπερασμένη».

«Η Όμικρον είναι ξεκάθαρα μία αντανάκλαση στον καθρέφτη», είπε ο Δρ Πίτερ Χότεζ, ειδικός εμβολίων στο Baylor College of Medicine. Ακόμα κι αν το F.D.A. πιέζει για ένα «δισθενές» εμβόλιο που στοχεύει τα BA.4 και BA.5, θα συνεχίσει να είναι ένας αγώνας δρόμου για την παραγωγή των δόσεων μέχρι το φθινόπωρο, ακόμη και με ταχύτατες δοκιμές.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο ιός να εξελιχθεί και να καταστήσει αναποτελεσματικό το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

«Στοχεύουμε στις υποπαραλλαγές BA.4 και 5; Πιθανότατα θα κορυφωθούν τους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε ο Δρ Τζον Μπέιγκελ, διευθυντής κλινικής έρευνας στο N.I.H., που έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές μελέτες σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. «Μπορεί να είναι ήδη παλιά (σ.σ.: τα νέα εμβόλια) μέχρι να έρθει το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Ούτε η Pfizer ούτε η Moderna έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός τέτοιου εμβολίου, επομένως κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσο καλά θα λειτουργούσε.

Σε αυτή τη χρονική φάση, η δοκιμή των νέων σκευασμάτων σε ανθρώπους, ακολουθούμενη από τους δύο μήνες που θα απαιτούνταν για την παρασκευή δόσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου εμβολίου για το επόμενο κύμα του ιού. Για να πετύχουν την προθεσμία του φθινοπώρου, οι εταιρείες θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο σε εργαστηριακές δοκιμές και δοκιμές σε ζώα, καταλήγει το ρεπορτάζ.




 
Top