Εκλογικό θρίλερ την επόμενη Κυριακή, στον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, προεξοφλεί  ο α' γύρος που διεξήχθη χθες, Κυριακή 12 Ιουνίου. Και αυτό, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει μεν την πρωτιά στις έδρες, αλλά κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. 

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των Ipsos/Sopra-Steria βάσει της καταμέτρησης των ψήφων, η αριστερή συμμαχία υπό τον  Μελανσόν με 25,6% πήρε  προβάδισμα 0,4% έναντι της παράταξης «Μαζί» (Ensemble) του 44χρονου κεντρώου προέδρου της Γαλλίας, που συγκεντρώνει το 25,2%.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν από 265 έως 304 έδρες και την πρωτιά, σύμφωνα με το μέσο όρο εκτιμήσεων τεσσάρων δημοσκοπικών ινστιτούτων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεύτερη ισχυρότερη παράταξη στη γαλλική Βουλή θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η Nupes, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων υπό τον Μελανσόν, με 163 έως 207 έδρες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει από 17 έως 36 έδρες, ενώ οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί και οι σύμμαχοί τους τουλάχιστον 33.

Μια απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας θα «ψαλίδιζε» τις πιθανότητες του Μακρόν να προωθήσει τα σχέδιά του για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και άλλες αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στα επιδόματα των ανέργων και το σύστημα πρόνοιας γενικότερα. Ο άλλος κίνδυνος για τον Μακρόν είναι τα εμπόδια που μπορεί να βάλει στον δρόμο του η αριστερή συμμαχία, καθώς ο Μελανσόν επιδιώκει επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κάλεσμα στις κάλπες
Σε αυτό το κλίμα, έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης, Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία» δήλωσε η Μπορν.

«Σε όλους όσους απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε» είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε, λέγοντας: «Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους».

Από πλευράς του, ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Μελανσόν δήλωσε ότι «στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) βγήκε πρώτη. Θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» και συνέχισε, σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα» οι προβολές για τις έδρες στον δεύτερο γύρο «δεν έχουν κανένα νόημα».

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν» είπε ακόμη ο Μελανσόν και κατέληξε: «Καλώ τον λαό μας, εν όψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν».
 
Top