Τουρκία, Ιταλία και Αίγυπτος επεξεργάζονται συμφωνία για πολιτική λύση στη Λιβύη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης (φωτογραφία, επάνω, από την τουρκική Star). 

Μετά τη συνάντηση των τεχνικών αντιπροσωπειών, μαθεύτηκε ότι η Ιταλία και η Τουρκία θα πραγματοποιήσουν διμερή σύνοδο κορυφής στην Αγκυρα τον Ιούλιο, γράφει η τουρκική Star.

«Η Αθήνα δεν συμπεριλαμβάνεται»
Η Ιταλία εργάζεται για εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας. Οπως μεταδίδει η ιταλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nova News, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν πραγματοποιήσει μελέτη που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

«Η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί θέμα εθνικού συμφέροντος για την Ιταλία. Προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση για να συμφιλιώσουμε την Αίγυπτο και την Τουρκία», δήλωσε μια πηγή.

Αλλη πηγή πρόσθεσε: «Οι σχέσεις της Ιταλίας με την Τουρκία είναι καλύτερες τώρα από ό,τι πριν δύο μήνες».

Από την άλλη πλευρά, ήταν αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία (σ.σ. εννοεί της Τουρκίας) θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, δεν συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω σχέδιο, τονίζει η τουρκική Star, τιτλοφορώντας το άρθρο της: Σχέδιο «Λιβύη» από τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία! Κρύο ντους στην Αθήνα.


 Συνάντηση Ερντογάν (αριστερά) – Ντράγκι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες (φωτογραφία από Nova)

Η Ιταλία εργάζεται στα παρασκήνια για μια διεθνή συμφωνία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, γράφει η ιταλική «Nova».

Συν η Τουρκία και η Αίγυπτος

Η ιδέα είναι να συγκληθεί ένα τεχνικό τραπέζι με τα τρία ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με δικαίωμα αρνησικυρίας, δηλαδή τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, τα δύο ευρωπαϊκά έθνη που εμπλέκονται περισσότερο στη Λιβύη, συν η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι δύο βασικές χώρες που στηρίζουν τα αντίπαλα μέτωπα στη Λιβύη:

από τη μια πλευρά η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά με έδρα την Τρίπολη, που υποστηρίζεται κυρίως από την Αγκυρα. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σταθερότητας (GSN) του Φατί Μπασάγκα, του πρωθυπουργού που ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ (ανατολικά), και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο.

«Η σταθεροποίηση της Λιβύης είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος για την Ιταλία. Προσπαθούμε να οργανώσουμε μια συνάντηση για τη συμφιλίωση της Αιγύπτου και της Τουρκίας», εξήγησε διπλωματική πηγή στη «Nova».

«Οι σχέσεις της Ιταλίας με την Τουρκία είναι καλύτερες τώρα από ό,τι πριν δύο μήνες. Η πραγματική πρόκληση τώρα είναι η σχέση μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου», πρόσθεσε η πηγή.

Συνάντηση Ντράγκι – Ερντογάν

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου όπου συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και για την κατάσταση στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στη Λιβύη.

Οχι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία, επομένως, αλλά και η κρίση στη Λιβύη θα βρίσκονται στο επίκεντρο της διακυβερνητικής συνόδου κορυφής Ιταλίας-Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου στην Αγκυρα.


   Στιγμιότυπο από συνάντηση του τότε υπουργού Εσωτερικών της Λιβύης Φατί Μπασάγκα με τον ομόλογό του της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού (φωτογραφία από Anadolu)

Στη διπλωματική δράση της Ιταλίας εμπλέκεται και η Αίγυπτος. «Συνεχίζουμε πολυμερή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε το αέριο να χρησιμοποιηθεί ως περιουσιακό στοιχείο, όχι ως όπλο», πρόσθεσε η διπλωματική πηγή.
Προτεραιότητα σε Δύση και Ανατολή

Η τεχνική συνάντηση για τη Λιβύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε «ουδέτερη» αραβική πόλη μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. «Δεν είναι απλώς μια ιταλική προσπάθεια. Το P3 + 2 (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες συν Ιταλία και Γερμανία) είναι μια ενοποιημένη δομή που πρέπει να ανοιχτεί περισσότερο στην Τουρκία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που σήμερα έχουν προτεραιότητα στη Δύση και στην Ανατολή», είπε άλλη διπλωματική πηγή που συμβουλεύτηκε η «Nova».

«Ο ελάχιστος στόχος είναι να βοηθήσουμε στη μείωση της έντασης ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία πριν τη λήξη της προθεσμίας της 22ας Ιουνίου», εξήγησε η δεύτερη πηγή.

Η Τουρκία διατηρεί μέχρι στιγμής επαφές και με τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης, ακόμη και χωρίς να αναγνωρίζει επίσημα τον Μπασάγκα, προσωπικότητα με την οποία η Αγκυρα έχει από παλιότερα σχέση, η οποία χρονολογείται από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης.

Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή του στρατηγού Χάφταρ, τον οποίο έχει επανειλημμένα αποκαλέσει «πραξικοπηματία», στην Τρίπολη.


     O Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά

Επιπλέον, η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ έχει ισχυρή επιρροή μεταξύ των ενόπλων ομάδων στην Τριπολιτανία που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει ένα πραξικόπημα κατά του Ντμπεϊμπά.
Συνάντηση στην Αίγυπτο

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος χαιρέτισε τον διορισμό του Μπασάγκα ως νέου πρωθυπουργού υπεύθυνου για τη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που εξελέγη το 2014, «είναι το εκλεγμένο νομοθετικό σώμα, αντικατοπτρίζει τον λιβυκό λαό και είναι αρμόδια για τη θέσπιση νόμων, προσδίδοντας νομιμότητα στην εκτελεστική εξουσία».

Πρόσφατα, η χώρα των πυραμίδων φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ της Ανατολικής Βουλής και του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας που εδρεύει στην Τρίπολη, τη «Γερουσία», για την εξεύρεση συμφωνίας σχετικά με τη συνταγματική βάση των εκλογών.

Η συνάντηση που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη ολοκληρώθηκε με ορισμένες προόδους σε επί μέρους θέματα, ωστόσο δεν κατάφερε να επιλύσει τη σοβαρή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης.
 
Top