Όργιο σπατάλης! 1.800.000 ευρώ για 20 κουτσουπιές, οκτώ γρεβιλέες, δύο πέργκολες και γκρι πλάκες μαρμάρου Κοζάνης σε 400 τ.μ. στο Σύνταγμα. 

Άλλο ένα χαστούκι για τον Κώστα Μπακογιάννη και τη δημοτική του Αρχή, μετά το φιάσκο του «Μεγάλου Περιπάτου», αποτελεί η ανάπλαση της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος, η οποία όχι μόνο καθυστερεί τραγικά να υλοποιηθεί εν μέσω και τουριστικής περιόδου, αλλά, το κυριότερο, θα κοστίσει σχεδόν 1.800.000 ευρώ για 28 δέντρα, δύο πέργκολες και στρώσιμο εδάφους με μαρμάρινες πλάκες!Από τον Νίκο Τσακανίκα

Συγκεκριμένα, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κώστα Μπακογιάννη, το έργο θα ξεκινούσε τον Αύγουστο του 2021 και θα ολοκληρωνόταν σε πέντε με έξι μήνες. Τι έγινε από τότε: Έχουν περάσει 10 μήνες και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1.300.000 ευρώ (!) αλλά με τις… κλασικές επιβαρύνσεις που μας έχει… συνηθίσει ο δήμαρχος το τελικό ποσό αναμένεται να αγγίξει τα 1.800.000 ευρώ (!!!).

Ο νέος ορίζοντας ολοκλήρωσης για το έργο έχει προσδιοριστεί από τη δημοτική Αρχή για τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ούτε αυτή η καταληκτική ημερομηνία θα επιτευχθεί. Για την ιστορία, αυτή η μελέτη υπήρχε στα συρτάρια του δήμου από το 2004…

Το υπέρογκο και σκανδαλώδες αυτό ποσό των 1.800.000 ευρώ, που καλείται να πληρώσει εκ νέου ο λαός της Αθήνας, αφορά τους χώρους μεταξύ Καραγεώργη Σερβίας – Ερμού και Ερμού – Μητροπόλεως, που και οι δύο μαζί δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 400 τετραγωνικά μέτρα. Τι περιλαμβάνει: 28 δέντρα (20 κουτσουπιές και 8 γρεβιλέες), δύο πέργκολες και γκρι πλάκες μαρμάρου Κοζάνης. Αυτά και δεν έχει άλλο.

Να σημειώσουμε ότι στην αρχική πρόταση οι μελετητές είχαν προτείνει κόκκινο σφένδαμο με ύψος 7 μέτρα, αλλά η επίκαιρη έκθεση του δήμου προβλέπει κουτσουπιές και γρεβιλέες. Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Σε πιο… γαλαξία για 28 δέντρα, δύο πέργκολες και μαρμάρινες πλάκες που «ντύνουν» το δάπεδο το κόστος δύναται να φτάνει τα 1.800.000 ευρώ; Μήπως επιβαρύνθηκε με την αντικατάσταση των κόκκινων σφενδάμων από τις κουτσουπιές και τις γρεβιλέες;


  Τα βουλεβάρτα τον μάραναν…

Ωστόσο, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν σταματά εδώ. Μετά το στραπάτσο που υπέστη σχετικά με την καρικατούρα του «Μεγάλου Περιπάτου», όπως μας την παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα, ετοιμάζει νέο πακτωλό εκατομμυρίων προς εργολάβους, συνεχίζοντας στην ίδια αποτυχημένη πεπατημένη.

Συγκεκριμένα, ο αθηναϊκός λαός θα κληθεί να πληρώσει ακόμη περισσότερα για μια σειρά από έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης. Θυμίζουμε πως οι εργασίες «το πολύ 50.000 ευρώ» για τον «Μεγάλο Περίπατο» του Κ. Μπακογιάννη αιφνιδιαστικά έγιναν 2.000.000 ευρώ και μάλιστα όλες με απευθείας αναθέσεις που πληρώθηκαν άμεσα. Έτσι, για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός έμαθε για ζαρντινιέρες που έφτασαν να κοστίζουν 5.000 ευρώ η μία και παγκάκια να κοστολογούνται στα 990 ευρώ το ένα.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουμε ενδεικτικά: 8.000.000 ευρώ προορίζονται για την αποκατάσταση πεζόδρομων και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο. Θα δοθούν 7.350.000 ευρώ για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας θα μετατραπεί σε πεζόδρομο, ώστε να διαμορφωθεί ένας ευρύς κοινόχρηστος χώρος που θα ενοποιεί τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο και θα ολοκληρώνει τον αρχαιολογικό περίπατο από τον Κεραμεικό έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Για την πολύπαθη πια οδό Πανεπιστημίου -η οποία λόγω Μπακογιάννη είναι σε διαρκή ανάπλαση και ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες- έχουν προϋπολογιστεί 3.750.000 ευρώ. Για τον λόφο Λυκαβηττού το ποσό θα φτάσει τα 4.963.000 ευρώ, για τον λόφο Στρέφη 2.225.000 ευρώ, για τον λόφο Φιλοπάππου 2.120.000 ευρώ.

Άλλα 3.000.000 ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών με μετατροπή της οδού Τοσίτσα από την οδό Μπουμπουλίνας έως την οδό Ερρεσού σε οδό ήπιας κυκλοφορίας και ανάπλαση πεζόδρομου Ζωσιμάδων στην 1η Δ.Κ. Στο υπό μελέτη έργο επιχειρείται στην περιοχή των Εξαρχείων μέσω των οδών Τοσίτσα και Ζωσιμάδων η δημιουργία ενός «Πράσινου Διαδρόμου», που θα ενώνει το συγκρότημα Αρχαιολογικού Μουσείου – ΕΜΠ με τον λόφο Στρέφη.

Για την αναβάθμιση υποδομών του Εθνικού Κήπου 1.857.121,48 ευρώ, για την επισκευή και τη συντήρηση της περίφραξης του Εθνικού Κήπου 600.000 ευρώ και άλλα 250.000 ευρώ για τη συντήρηση και την αποκατάσταση μεταλλικών στοιχείων του Εθνικού Κήπου. Η ανάπλαση του πεζόδρομου της Ερμού, από το Σύνταγμα μέχρι το ύψος της Αιόλου, θα στοιχίσει άλλα 550.000 ευρώ.

 Η πολύπαθη, επί Μπακογιάννη, οδός Πανεπιστημίου

Και 1.020.559 ευρώ για τον κορωνοϊό!
Το… καλύτερο; Θα δοθούν 1.020.559,71 ευρώ για φυτά και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (;) στο κέντρο της πόλης για την… πάταξη της Covid-19! Ελπίζουμε με αυτά τα λεφτά να είναι δυνατή και εφικτή η αντιμετώπιση και των… μεταλλάξεων του κορωνοϊού…

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το ακριβές απόσπασμα όπως αναγράφεται στον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων: «Προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτών για την εφαρμογή κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινουμένων με ήπιες μορφές μετακίνησης στη περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνoϊού Covid-19».

Το αστρονομικό ποσό που αναμένεται να δαπανηθεί σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων για έργα που έχουν σχέση με τον «Μεγάλο Περίπατο» ανέρχεται σε 42.930.202,81 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα… επιπλέον χρήματα που θα ζητήσουν οι εργολάβοι, όπως στην περίπτωση της πλατείας Συντάγματος. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών θα δοθεί ή έχει ήδη δοθεί με απευθείας ανάθεση, κατά την προσφιλή συνήθεια του Κώστα Μπακογιάννη, πάντα στο όνομα της επίσπευσης των έργων…
Νίκος Τσακανίκας 
 
Top