"Η Ελλάδα έχει δίκιο", τονίζει σε συνέντευξή του ο Γιαλίμ Εράλπ πρέσβης επί τιμή της Τουρκίας.

Ο Εράλπ διετέλεσε σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ Υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον και του Νέου Δελχί. Μεταξύ 1969-71 ήταν πρόξενος στην Κομοτηνή. Διετέλεσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (1983-1987). Είναι πρόεδρος του συλλόγου Δάφνη που προωθεί την ελληνοτουρκική φιλία.

Ο Εράλπ σε συνέντευξή του τόνισε ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα. Υποστήριξε δε ότι η αντίρρηση σε αυτό θα καθιστούσε την Τουρκία "επιθετικό κράτος".

"Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Λωζάνη έδωσε στην Ελλάδα τα νησιά εκτός της ζώνης των τριών μιλίων. Το να πετάς κενές περιεχομένου φράσεις, όπως 'έχουν καταλάβει τα νησιά μας' δεν αρκεί. Γιατί αν πείτε αυτό, κάποιοι άλλοι θα πουν πηγαίνετε και παρτε τα κατηλειμμένα νησιά'", λέει ο Εράλπ.

Βέβαια, το TRT του επιτίθεται, προς όφελος φυσικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε όλη την παρουσίαση των δηλώσεων του Εράλπ, το φιλοκυβερνητικό μέσο τονίζει ότι έλαβε τα αξιώματά του επί κυβερνήσεων του κεμαλικού CHP ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση: "με τη στάση του και τις απόψεις που εξέφρασε, ο Γιαλίμ Εράλπ αποκάλυψε ξεκάθαρα τι νοοτροπία κυριάρχησε για λίγο στην τουρκική εξωτερική πολιτική".


 
Top