Μπορεί τα κρούσματα στη χώρα μας να παρουσιάζονται μειωμένα τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η νέα παράταση του lockdown στην Ελλάδα μετά τις 7 Ιανουαρίου έχει «κλειδώσει».
Η κυβέρνηση προχωρά βήμα - βήμα, όπως και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που εισηγείται. Σχεδόν όλες οι προβλέψεις μέχρι τώρα έχουν «πέσει στο κενό» με αποτέλεσμα όλοι να είναι πια φειδωλοί στις δηλώσεις και τις προβλέψεις τους.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές για μη άνοιγμα των σχολείων, με αρκετούς επιστήμονες να ζητούν νέα παράταση παρόλο που η κυβέρνηση έχει θέση ως στόχο το πρώτο κουδούνι μετά τις γιορτές να ακουστεί στις 8 Ιανουαρίου.
Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8/1, καθώς θεωρείται ότι η κινητικότητα των γονέων θα δημιουργήσει νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.
Ένας από τους ειδικούς που εμφανίζεται αρνητικός στο άνοιγμα των σχολείων στις 8/1 είναι ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Καταλαβαίνω ότι είναι ο στόχος να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Θα βοηθούσε η αύξηση της τηλεργασίας», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ χαρακτήρισε επίσης πρόωρη την άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου.
«Δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία», είπε χαρακτηριστικά στο Open.
«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Είναι δύσκολη περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών», πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με την παράταση του lockdown
Όσον αφορά στο lockdown, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, η παράτασή του είναι δεδομένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική εισήγηση των ειδικών θέλει παράταση τουλάχιστον για ολόκληρο τον Ιανουάριο και επανεκτίμηση της κατάστασης περί τις αρχές Φλεβάρη.

«Σε κάθε περίπτωση η άρση θα είναι σταδιακή, όπως ακριβώς συνέβη και με τη λήξη της πρώτης καραντίνας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που μετά τις γιορτές καταγραφεί και νέα εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω των ρεβεγιόν.
 
Top