Αιώνιοι φοιτητές: Το «πράσινο φως» άναψε το υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές σε βάση εισαγωγής, μηχανογραφικό δελτίο, πανεπιστημιακή αστυνομία και ανώτατο όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια. 
Οι πρυτάνεις έχουν συμφωνήσει ομόφωνα για την βάση εισαγωγής και κατά πλειοψηφία για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Η ΠΟΣΔΕΠ είναι θετική με την δημιουργία Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αλλά το Σώμα να είναι υπό την εποπτεία των πρυτάνεων και όχι από την αστυνομία ενώ το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών συμφωνεί με την είσοδο με ταυτότητες.
Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να τονίσει ότι ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία. 
Το καθεστώς των αιώνιων φοιτητών είχε καταργηθεί επί ΠΑΣΟΚ, ενώ επανήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε χρόνια μετά, νέο νομοσχέδιο επαναφέρει το ανώτατο όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια.
 
Top