Πίνακας του Θεόφιλου

Ανακοίνωση του Άρδην

To 2021 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τους Έλληνες. Δεσπόζει το κλείσιμο 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, επέτειος που εξαιτίας της συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα αποκτάει μια δραματική επικαιρότητα. Τα συνταρακτικά γεγονότα που σφράγισαν το 2020 μας εισάγουν με τον πιο βίαιο τρόπο στον 21ο αιώνα. Στις κυριότερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα, αλλά και ως έθνος.

Τα 200 χρόνια του ελεύθερου βίου κλείνουν σε μια στιγμή όπου τα κεκτημένα του 1821 απειλούνται από τον καινούριο κύκλο επέκτασης του νέου Οθωμανισμού. Επιστρατεύοντας αυτός εκτεταμένα σχέδια αλλαγής συνόρων και θεωρίες ζωτικού χώρου οι οποίες γυρεύουν να παντρέψουν το ολοκληρωτικό Ισλάμ με την σκοτεινή ευρωπαϊκή παράδοση του ναζισμού, γυρεύει να χτίσει ένα νέο Χαλιφάτο που περνάει –κυριολεκτικά– πάνω από την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, το πλανητικό σύστημα δείχνει να έχει απωλέσει το σημείο ισορροπίας του και η μια κρίση διαδέχεται την άλλη: Πολυπολικότητα και όξυνση των διεθνών γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών, οικολογική κρίση, παγκόσμια μετανάστευση και απειλή δραστικής μετάλλαξης της εθνικής και πολιτιστικής σύνθεσης του ευρωπαϊκού χώρου –κυρίως του ελληνικού που βρίσκεται στα σύνορα των δύο κόσμων, καταβαράθρωση των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων τάξεων στη Δύση, αποδυνάμωση των εθνικών δημοκρατιών και υπονόμευση των συλλογικών κεκτημένων ελευθερίας, παιδείας, αξιοπρέπειας που κέρδισαν οι λαοί με δάκρυα και αίμα κατά τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους.

Όμως την ίδια ακριβώς στιγμή που οι προαναφερόμενες τάσεις σκοτεινιάζουν τους ουρανούς του μέλλοντος, πηγάζουν από μέσα μας και ορισμένες αχτίδες αισιοδοξίας.

Μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια του ελεύθερου βίου μας, πολλές φορές η ιστορική πορεία μας έμοιαζε με Γολγοθά: Ήττες, ματαιώσεις, Καταστροφές, εμφύλιοι και καταρρεύσεις. Πέσαμε πολλές φορές, μα σηκωθήκαμε άλλες τόσες. Αύριο, θα κλείσουμε μια δεκαετία ραγδαίας κοινωνικής, οικονομικής και εθνικής υποβάθμισης, όπου ακόμα και αυτή η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή σύρθηκε εκποιούμενη στο πολιτικό χρηματιστήριο της εξουσιομανίας και του τυχοδιωκτισμού.  

Κι όμως: Αντέξαμε· είμαστε ακόμα εδώ. Και αυτό μας το πείσμα, κόντρα στο ισοζύγιο της ισχύος και σε κάθε ψυχρό υπολογισμό, είναι η υπέρτατη απόδειξη ότι το αντιστασιακό μας πνεύμα είναι παρόν.  

Αποχαιρετώντας τη χρονιά που πέρασε, δεν θα θέλαμε να σταθούμε στην καταιγιστικά αρνητική της τροπή· αλλά σε εκείνες τις αχτίδες αισιοδοξίας που έλαμψαν σε στιγμές της, και οι οποίες αποτελούν εφόδια για τη χρονιά που θα έλθει: Η "ήρεμη δύναμη" που εκφράστηκε με τη δημόσια παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, η αυταπάρνηση και ο αγώνας του υγειονομικού προσωπικού, η εγκαρτέρηση των περισσότερων Ελλήνων· επίσης, το θάρρος, η αποφασιστικότητα, η ναυτοσύνη του κυβερνήτη της Φρεγάτας Λήμνος, που έδειξε στον Τούρκο ομόλογό του τι μπορεί να συμβεί όταν η αλαζονεία του ισχυρού γείτονα ξυπνήσει το "κοιμώμενο θηρίο" της ελληνικής αξιοπρέπειας.

«Όταν θέλω γίνομαι άγγελος, και όταν θέλω πάλε γίνομαι διάβολος», είπε ο Καραϊσκάκης σε μια διάσημη αποστροφή του. Τα λόγια του συνιστούν μια πολύτιμη αποτύπωση της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. «Διάολοι» μέσα στην παρακμή τους οι Έλληνες, «άγγελοι» όποτε το θελήσουν. Η φράση, όμως, του Καραΐσκάκη, δεν τελειώνει σε αυτήν την πρόταση: «Εις το εξής έχω απόφασιν να γένω άγγελος», προσθέτει. Ας είναι αυτή η καλύτερη ευχή μας, για την αν μη τι άλλο συνταρακτική χρονιά που μας περιμένει!

 Υ.Γ. Το Άρδην είναι ένας επίμονος συλλογικός οργανισμός που παράγει πνεύμα, πολιτισμό και υψηλή πολιτική, αντιπαλεύοντας επί δεκαετίες κάθε σκοτεινή όψη του συλλογικού μας εαυτού. Πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκατοντάδες εκδηλώσεις –σε όλη την Ελλάδα–, ακόμα, δεκάδες εκδόσεις βιβλίων (Εναλλακτικές Εκδόσεις), περιοδικών (Άρδην και νέος Ερμής ο Λόγιος) και εφημερίδων (Ρήξη). Βρίσκει πάντοτε τη θέση του στους δικαίους αγώνες του έθνους και της κοινωνίας, ενώ είναι καθημερινά παρόν στην προσπάθεια για σοβαρή ενημέρωση, ανάλυση, και πνευματική καλλιέργεια (με την ιστοσελίδα μας ardin-rixi.gr). Αποτελεί, τέλος, μια εστία συνάντησης ανθρώπων που αγωνιούν για να αφήσουν ένα θετικό συλλογικό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή αυτού του τόπου. Για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε ανάγκη από την δική σας υποστήριξη και συμμετοχή· δεν είναι μόνο ότι η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος εξαρτάται αποκλειστικά από αυτήν, μιας και ποτέ δεν υποκύψαμε στα δόλια βοηθήματα των διάφορων κέντρων εξουσίας. Είναι και το ότι, η δύναμή μας, είναι η δύναμη του «εμείς».

 
Top