Δεύτερος γύρος αγωνίας ξεκινάει για τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων μετά τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής. Ο κύκλος των μετεγγραφών αφορά περίπου έναν στους 8 υποψηφίους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν από τον Οκτώβρη μια ευκαιρία μετακίνησής τους στην πόλη διαμονής τους.

Αν και δεν αναμένεται καμία αλλαγή στον ισχύοντα νόμο και στα κριτήρια που αφορούν τους δικαιούχους, ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης που εγκαινιάστηκε από φέτος με ίδρυση 130 νέων τμημάτων και κατάργηση των ΤΕΙ έχει ανακατέψει την τράπουλα. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αντιστοιχήσεις που ανακοίνωσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, βάσει της νέας χαρτογράφησης των ΑΕΙ, προσφέρουν ευκαιρίες αλλά κρύβουν και τεράστιες παγίδες για τους ενδιαφερομένους.

Πέρσι, ο αριθμός των μετεγγραφών που έγιναν άγγιξε τις 8.500 χιλιάδες, φέτος όμως αναμένεται να είναι υψηλότερος. Τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τον Οκτώβρη του 2018 έβαλαν μπλόκο στις μετεγγραφές από ΤΕΙ με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δικαιούχοι. Φέτος όμως, μετά την κατάργηση των ΤΕΙ, διευρύνονται οι φοιτητές που μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και αναμένεται αύξηση των αιτήσεων.

Μόλις 74 από το σύνολο των τμημάτων δεν έχουν καμία αντιστοιχία με κάποιο άλλο, ενώ προσοχή χρειάζεται και για τα τμήματα «δύο ταχυτήτων», που μπορεί να έχουν την ίδια ονομασία, δεν προσφέρουν όμως τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, άρα δεν έχουν αντιστοίχηση μεταξύ τους, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Οι κερδισμένοι

«Πάρτι» μετεγγραφών γίνεται σε ορισμένα τμήματα που αφορούν φοιτητές, κυρίως του 4ου επιστημονικού πεδίου, σε τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, δίνοντας τη δυνατότητα σε υποψηφίους από την Καστοριά να βρεθούν… Αθήνα. Ενδεικτικά κάποια παραδείγματα:

– Μεταξύ 15 ιδρυμάτων μπορούν να πάρουν μετεγγραφή οι ενδιαφερόμενοι για τις Οικονομικές Επιστήμες. Από την Καστοριά και τις Σέρρες, οι φοιτητές μπορούν να βρεθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι μόνο τα τμήματα με την ονομασία Οικονομικών Σπουδών αλλά και τα δύο τμήματα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών σπουδών σε Αθήνα (ΟΠΑ) και Κοζάνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).

– Αντίστοιχα, και στην ειδίκευση της Πληροφορικής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή μεταξύ 15 ιδρυμάτων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα τμήματα εφαρμοσμένης Πληροφορικής (σ.σ.: και τα δύο βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) αλλά και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τη Λαμία.

– Μεταξύ 10 ιδρυμάτων έχουν δικαίωμα μετεγγραφής και οι ενδιαφερόμενοι για τις σχολές Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής, όπως και στην περίπτωση της δημοφιλούς σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Αντίστοιχες ευκαιρίες έχουν και οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου:

– Όσον αφορά αυτούς που ενδιαφέρονται για παραϊατρικά επαγγέλματα, οι αντιστοιχήσεις στις μετεγγραφές είναι σε όλα τα τμήματα, νέα και παλιά, για Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία και Μαιευτική.

Οι «χαμένοι»

Αντιθέτως, υπάρχουν αρκετά τμήματα στα οποία χρειάζεται προσοχή από την πλευρά των υποψηφίων, καθώς παρά την ίδια ονομασία, δεν υπάρχουν πάντα αντιστοιχήσεις.

– Στα πολυτεχνικά τμήματα, το μπάχαλο που προκάλεσε η πολιτική ηγεσία με τη δημιουργία δύο ταχυτήτων τμημάτων (πενταετή και τετραετή) επικρατεί και σε αυτή την περίπτωση. Τα ήδη υπάρχοντα Πολυτεχνεία διατηρούν το δικαίωμα μετεγγραφών μόνο μεταξύ τους, ενώ τα «νέα» Πολυτεχνεία (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) επιτρέπεται να κάνουν μετεγγραφές μόνο μεταξύ τους και όχι με τα άλλα Πολυτεχνεία, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας έχει υπογράψει υπουργική απόφαση που τα μετατρέπει σε πενταετή, ώστε να μη διαφέρουν από τα υπόλοιπα!

Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών έχουν δύο ταχυτήτων μετεγγραφές, ανάλογα με το πού θα εισαχθεί ο φοιτητής. Στα τετραετή «Πολυτεχνεία» επικρατεί ακόμα μεγαλύτερο μπάχαλο, μιας και ανήκουν στη κατηγορία των τμημάτων με καμία αντιστοίχηση. Ενδεικτικά, το Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν αντιστοιχεί με κανένα άλλο τμήμα.

– Προσοχή χρειάζεται και στις γεωπονικές σχολές, καθώς μόλις σε 10 ιδρύματα αντιστοιχούν μετεγγραφές. Σε άλλα τμήματα, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος του έχει τη λέξη γεωπονία, αντιστοιχούν με άλλα τμήματα. Για παράδειγμα, το τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος έχει αντιστοίχηση με τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και όχι με τις άλλες γεωπονικές. Το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος έχει αντιστοίχηση και με τις γεωπονικές αλλά και με τα τμήματα ζωικής παραγωγής.

– Το αλαλούμ συνεχίζεται και με τα τμήματα που έχουν στον τίτλο τους τη φράση Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το Διοίκησης Επιχειρήσεων Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο έχει αντιστοίχηση με τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών δεν έχουν αντιστοίχηση, παρά μόνο μεταξύ τους. Τέλος, «ορφανό» βρέθηκε το τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, το οποίο σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία δεν έχει καμία αντιστοίχηση.

– Στον αντίποδα, τεράστια ευκαιρία παρουσιάζεται για όσους εισήχθησαν στο τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά Εύβοιας, καθώς μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στα τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Αιγαίου.

 
Top