Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος    
Εκπρόσωπος της αστυνομίας: «Είμαστε ηλεκτρική σκούπα και καθαρίζουμε τα Εξάρχεια από τα σκουπίδια».
Δημοσιογράφος: «Παρακαλώ ξεκαθαρίστε ότι δεν εννοείτε ως σκουπίδια τους μετανάστες».
Εκπρόσωπος της αστυνομίας: «Φυσικά. Οι μετανάστες είναι απλά κακομοίρηδες. Είναι σκόνη. Σκουπίδια είναι οι ακροαριστεροί και ακροαναρχικοί».

Μια ερώτηση από μένα: ο αρμόδιος υπουργός, ο απλός αστυφύλακας, ο απλός μετριοπαθής πολίτης αυτής της χώρας, χαίρεται από αυτή τη ρητορική και αυτά τα «λογοτεχνικά» παραδείγματα και τις παρομοιώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας; Για την αστυνομία, για το κράτος, κανένας άνθρωπος δεν είναι σκουπίδι, ή σκόνη ή κακομοίρης. Το σύνταγμά μας στο άρθρο 2 αναφέρει ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Δεν κάνει διαχωρισμό σε Έλληνες πολίτες και μετανάστες, σε νόμιμους και παράνομους. Όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και οι παράνομοι, θεωρείται ότι αξίζουν του στοιχειώδους ανθρώπινου σεβασμού από τις κρατικές αρχές.

Επομένως για την αστυνομία δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε «σκουπίδια» ούτε «σκόνες» ούτε «κακομοίρηδες». Υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι και αυτός είναι ο μοναδικός χαρακτηρισμός που επιτρέπεται να αποδίδεται σε ανθρώπινα όντα από έναν αστυνομικό εκπρόσωπο. Κρίμα για τη ρητορική αυτή η οποία μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει σε όλους μας. Ένα επίσημο συγγνώμη ή μια αναδιατύπωση από την αστυνομία απαιτείται γρήγορα.
 
Top