Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Μία ομάδα Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, μέλη και των δύο κομμάτων, έχουν συνασπιστεί με στόχο να τιμωρήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και να αναγκάσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Το σχέδιο τους είναι φιλόδοξο και έχει στόχο να «παγώσει» ένα πιθανό βέτο από τον κ. Τραμπ. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται οι ψήφοι του 75% των νομοθετών, μία δύσκολη διαδικασία, που θα μπορούσε όμως να καταλήξει σε επιτυχία, λόγω της μεγάλης αντιπάθειας προς τον κ. Ερντογάν από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κογκρέσου.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους οι βουλευτές και γερουσιαστές. Θα είναι σκληρό για την Τουρκία και θα εστιάζεται στην αγορά των S-400, που θεωρείται αντιαμερικανική και αντυσυμμαχική ενέργεια.

Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας βρίσκονται νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μερικοί εκ των οποίων είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου Τραμπ και συμμετείχαν στη συνάντηση του Λευκού Οίκου, όπου άκουσαν τον Αμερικανό πλανητάρχη να ισχυρίζεται ότι η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό σύστημα επειδή ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεν επέτρεψε την πώληση του συστήματος Patriot.

Ο ισχυρισμός του κ. Τραμπ «είναι ένα μεγάλο ψέμα», όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί και μάλιστα έγινε γνωστό ότι η δική του κυβέρνηση, όταν πρότεινε το σύστημα στην Άγκυρα έθεσε τους ίδιους όρους στους Τούρκους, που απαιτούσαν να λάβουν την απόρρητη τεχνολογία των Patriot.

Στη διάρκεια της συνάντησης του Λευκού Οίκου, πολύ λίγοι γερουσιαστές άλλαξαν γνώμη και υποστήριξαν τον κ. Τραμπ, και όπως μεταδόθηκε από μερικά αμερικανικά ΜΜΕ δύο νομοθέτες άσκησαν δριμύτατη κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο για την απόφαση του να αναβάλει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA, που τιμωρεί τους εχθρούς της Αμερικής. Και εχθροί της Αμερικής, σύμφωνα με το νόμο, είναι όσοι συνεργάζονται με τη ρωσική πολεμική βιομηχανία.

Η απόφαση του κ. Τραμπ για αναβολή των κυρώσεων, γενικά ομιλώντας, παραβιάζει μεν τους νόμους, αλλά στην πραγματικότητα έχει το δικαίωμα και κερδίζει ένα περιθώριο καθυστέρησης, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει τη γνώμη του κ. Ερντογάν, κάτι που όλοι στην Ουάσινγκτον αμφισβητούν. Αντίθετα θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται τη βλακώδη λογική μερικών γραφειοκρατών γύρω από τον κ. Τραμπ ότι δήθεν η φιλική του σχέση με τον Ερντογάν στο τέλος θα λειτουργήσει.

Κατά παράβαση των νόμων, που απαιτούν κυρώσεις για την αγορά των S-400, ο Λευκός Οίκος διακίνησε ένα νέο σενάριο που αναφέρει ότι δεν θα τιμωρηθεί η Τουρκία εάν δεν ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα. Πιστεύεται ότι ούτε αυτό θα συμβεί, καθώς ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε στρατηγική και στρατιωτική συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία απαιτεί την ενεργοποίηση των S-400.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, με την επιστροφή από τις διακοπές στις 9 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Τραμπ και του Κογκρέσου. Πολλοί νομοθέτες θα βάλουν την υπογραφή τους στο σχέδιο νόμου που θα «παγώνει» οποιοδήποτε βέτο του κ. Τραμπ και θα ενεργοποιεί τη διαδικασία των κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι με εισήγηση του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε -την απόφαση έλαβε μετά από μεγάλη πίεση ο ίδιος ο κ. Τραμπ- την ακύρωση της παραγγελίας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ενώ εκδιώχθηκε και από το πρόγραμμα κατασκευής των αεροπλάνων. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης HALC, η οποία υποστηρίχθηκε από βουλευτές, γερουσιαστές, διπλωμάτες, τους Αρμένιους και το Εβραϊκό Λόμπι.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι «ψεκασμένες» φιλορωσικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα, επιχείρησαν με ψέματα να πείσουν ότι η Τουρκία, εκτός των S-400, θα λάβει και τα F-35. Και αυτό επειδή ήθελαν να μειώσουν στα μάτια του «όχλου», που πιστεύει στον «ξανθό» ηγέτη Πούτιν, την πώληση στην Τουρκία ενός θανατηφόρου οπλικού συστήματος, των S-400, που με την ενεργοποίησή του θα στοχεύσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο τέλος θα αποδειχθεί ότι οι «φίλοι» μας και ομόθρησκοι Ρώσοι είναι αυτοί που ενισχύουν στρατιωτικά την Τουρκία και όχι οι «εχθροί» μας οι Αμερικάνοι…

Το διαβάσαμε στο: teleytaiaexodos.blogspot.com
 
Top