Σοκ και προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες από νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως ο Ευαγγελισμός και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, αναφορικά και με την τήρηση των φακέλων υγείας των ασθενών και την διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αφορούν το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Χιλιάδες ιατρικοί φάκελοι βρίσκονται μέσα σε κούτες, σε δημόσιους χώρους του νοσοκομείου, όπου έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε κυκλοφορεί στους χώρους του θεραπευτηρίου.

Σε αυτές τις κούτες “φυλάσσονται” τα ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα ασθενών, για τα οποία κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται η προστασία από πρόσβαση τρίτων σε στοιχεία που είναι αυστηρώς προσωπικά

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας το νοσοκομείο οφείλει να κρατά ασφαλή και άθικτο τον φάκελο του ασθενούς για 20 χρόνια από την ημέρα της επίσκεψής του σε αυτό.

Η έλλειψη χώρων για την φύλαξη τους σε πολλά νοσοκομεία και ο πολλαπλασιασμός των φακέλων τα τελευταία χρόνια διογκώνουν διαρκώς το πρόβλημα, κάνοντας την κατάσταση οριακή ή εκτός ορίων σε αρκετά θεραπευτήρια του ΕΣΥ.

Δείτε το βίντεο:

 
Top