Δραματική είναι η κατάσταση στη Ρόδο λόγω της φωτιάς που καίει από την Τρίτη (18/7), εδώ και πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.000 άτομα έχουν απεγκλωβίσει τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό καθώς και πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη, σε Κιοτάρι και Λάρδο. Επίσης, στο σημείο μεταβαίνουν μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη των καταδρομέων.


Σημειώνεται πως τα άτομα που έχουν απεγκλωβιστεί, μεταφέρονται στην περιοχή Κάλαθος.

Ρόδος (2)



Ρόδος (3)



Ρόδος (4)


WhatsApp_Image_2023-07-22_at_17_13_3α1
WhatsApp_Image_2023-07-22_at_17_13_30
WhatsApp_Image_2023-07-22_at_17_13_31


WhatsApp_Image_2023-07-22_at_17_13_06
WhatsApp_Image_2023-07-22_at_17_12_28





Επιτάσσονται τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σε ασφαλές σημείο.

Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Μέσω μίας χαράδρας κινήθηκε η φωτιά νότια προς Λάρδο

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Επισημαίνεται ότι από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα.


Ο άνεμος έπνεε βόρειος-βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού
Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είμαι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας.

Οκτώ διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έχουν διακομισθεί 4 ενήλικες και 2 νεογνά στο ΚΥ Αρχαγγέλου, 2 ενήλικες στο ΚΥ Γενναδίου.


Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν παράσχει πρώτες βοήθειες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων σε παραπάνω από 60 περιστατικά στον δρόμο.

Στην ευρύτερη περιοχή που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά επιχειρούν (επιπλέον της ημερήσια δύναμης του ΕΚΑΒ) 7 ασθενοφόρα (περιοχές Κιοταρίου, Λάρδου και Γενναδίου).

Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ έχει θέσει σε εντιμότητα το ΓΝ Ρόδου και τα όμορα Κέντρα Υγείας στη περιοχή.

Αρτοποιός: «Η φωτιά στη Ρόδο είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζουμε»

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί πολλές ξενοδοχειακές μονάδες περιμετρικά και δεν πρόκειται για ολοσχερή καταστροφή. Στο σημείο επιχειρούν 171 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 3 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 2 Canadair ενώ πηγαίνουν και τρεις τράκτορες.

Στη Ρόδο είναι επίσης, 35 Σλοβάκοι με 5 οχήματα ενώ σημειώνεται ότι είναι πολύ καλές και οι εθελοντικές ομάδες των Ροδίτων.

Όσο αφορά στις καιρικές συνθήκες, πνέουν άνεμοι 4-6 μποφόρ, με ριπές μέχρι και 7. Μάλιστα, η φωτιά άλλαξε δύο φορές κατεύθυνση από βορειοδυτικά σε βορειοανατολικά.

rhodes-02
rhodes-01


Έφτασε σε ξενοδοχεία η φωτιά

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», η πυρκαγιά έφτασε στις εγκαταστάσεις τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή Κιοτάρι.

Και τα τρία ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί από τουρίστες και γίνονται προσπάθειες από την Πυροσβεστική, τους εθελοντές και το προσωπικό να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές.

Δείτε βίντεο με τουρίστες να απομακρύνονται, νωρίτερα, από τα ξεχνοδοχεία:

Εκκένωση ξενοδοχείου στην Ρόδο

Δείτε φωτογραφίες από τον απεγκλωβισμό ατόμων από το Λιμενικό:





Έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών.

Το πρώτο μήνυμα ανέφερε πως «αν βρίσκεστε στον Λάρδο και Πυλώνα, εκκενώστε τώρα προς Αρχάγγελο».




Το δεύτερο μήνυμα ανέφερε πως «αν βρίσκεστε στο Ασκληπιείο και Κιοτάρι, εκκενώστε τώρα προς Γεννάδι».





Απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες στη Μονή Υψενής

Στη Μονή Υψενής εγκλωβίστηκαν νωρίτερα πυροσβέστες, μεταξύ τους και ο διοικητής της Πυροσβεστικής, καθώς οι καλόγριες της Μονής δεν ήθελαν να την εγκαταλείψουν. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες και οι καλόγριες κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και είναι καλά στην υγεία τους.

Να σημειωθεί ότι στη Μονή Υψενής αναπτύχθηκαν νωρίτερα πολλά οχήματα βαρέως τύπου σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τη Μονή ενώ δύναμη της Πυροσβεστικής είχε παραταχθεί περιμετρικά της Λάρδου για τον ίδιο λόγο.
 
Top