Οριστικοποιήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία (176 οι αναγκαίες έδρες για το... σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας):
🔵 PP 33,05% (Λαϊκό Κόμμα - κεντροδεξιά)
🔴 PSOE 31,7% (Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα - σοσιαλδημοκρατικό)
🟢 Vox 12,39% (Βοξ - από διάσπαση του Λαϊκού Κόμματος, τα ΜΜΕ το χαρακτηρίζουν δεξιό, λαϊκίστικο και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μόδα "κινδύνου ανόδου του νεοφασισμού" και "ακροδεξιό")
🟣 Sumar 12,31% (Σουμαρ - εκλογική πλατφόρμα πρώην Ποντέμος, πράσινοι, φίλο-ευρωπαίοι κ.λπ.)
Το Λαϊκό Κόμμα και το Βοξ φτάνουν συνολικά τις 169 έδρες, 7 έδρες μακριά από το όριο για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Από την άλλη το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και η πλατφόρμα Σουμαρ, φτάνουν συνολικά τις 153 έδρες, αλλά θεωρητικά θα μπορούσαν να δεχτούν την υποστήριξη ορισμένων αυτόνομων περιφερειακών κομμάτων.
Καθοριστική θα είναι η επιλογή του JUNTS (Μαζί για την Καταλονία) και του καταλανικού κόμματος του Κάρλες Πουτζδεμόν κι άλλων μικρών κομμάτων που εισήλθαν στη βουλή.
Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία, με ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στις κάλπες.

Η κεντροαριστερά πανηγυρίζει μια μη ήττα σαν να είναι νίκη χάρη σε μια δεξιά χωρίς ταυτότητα, μιας και οι στρατηγικές πολιτικές της πολιτικής ατζέντας είναι ίδια σε όλα τα κόμματα.
Η πιθανότητα για νέες εκλογές, αν δεν υπάρξουν συνεργασίες, θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2023 έως τις αρχές του 2024.

Για τη μεταφορά: Νίκος Κλειτσίκας

✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
 
Top