Την εκκένωση του χωριού Λάερμα στη Ρόδο αποφάσισαν οι αρχές γιατί στην ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί από τις αναζωπυρώσεις ισχυρό και ανεξέλεγκτο μέτωπο που καίει πυκνό πευκοδάσος.


Η οδηγία προς τους κατοίκους που εστάλη με μήνυμα από το 112 είναι να εκκενώσουν το χωριό και να κινηθούν προς τον Αρχάγγελο.

Ενισχύσεις φτάνουν στη Ρόδο


Σημειώνται ότι στη Ρόδο έχουν φτάσει, με το ATR, οι 2 ομάδες των ΕΜΟΔΕ από Θεσσαλονίκη (25 άτομα) ενώ το πρωί καταφθάνουν οι Σλοβάκοι. Είναι 30 πυροσβέστες και 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης, το βράδυ της Πυροσβεστικής (21/7) αναχώρησαν με ATR δύο ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα (20 άτομα με επικεφαλής Ταξίαρχο και δύο αξιωματικούς).

Σοβαρές αναζωπυρώσεις


Εν τω μεταξύ, σοβαρές αναζωπυρώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις το απόγευμα της Παρασκευής. Εκτός από τα Λάερμα προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει αναπτυχθεί η φωτιά. Όλη την ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν να δώσουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

Σύμφωνα με τη «Ροδιακή» η φωτιά έχει πάρει μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς το Φράγμα του Γαδουρά και τα Λάερμα. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων, Αναστάσιος Πατούνας, η φωτιά «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έντασης 6 με 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά είναι ορατή πλέον ακόμη και από περιοχές της ανατολικής πλευράς του νησιού, οι οποίες έχουν σκεπαστεί με πυκνό καπνό και στάχτη.

Εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και της μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης που είναι συγκεντρωμένη στο παρθένο δάσος, η κατάσβεση της φωτιάς ήταν ακόμα πιο δύσκολη καθώς έπρεπε να προηγούνται τα μηχανήματα έργων για να ανοίγουν δρόμους και στη συνέχεια να ακολουθούν τα πεζοπόρα τμήματα για να επιχειρούν στη φωτιά.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν καεί 30.000 στρέμματα από παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί.


Μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση των εθελοντικών ομάδων αλλά και των ιδιωτών εθελοντών η συνδρομή των οποίων ήταν και αυτή τη φορά καταλυτική με τους εθελοντές πυροσβέστες και τους χειριστές μηχανημάτων έργων και φορτηγών.


Οι εικόνες που εξασφάλισε το Protothema.gr βιντεοσκοπήθηκαν αργά την Πέμπτη στη περιοχή Προφήτης Ηλιας στη Ρόδο και είναι ενδεικτικές του άνισου αγώνα που δίνουν εθελοντές και πυροσβέστες με τις πύρινες φλόγες.


Κυριολεκτικά ρίχνονται στη φωτιά και δίνουν αληθινή μαχη για να την περιορίσουν. Μάταια όμως, ακούγεται να λέει στο βίντεο, ένας εκ των εθελοντών...


πηγή
 
Top