Μάχη με τις φλόγες, σε πολλά μέτωπα, δίνουν οι πυροσβέστες και σήμερα, Κυριακή, ημέρα κατά την οποία κορυφώνεται το κύμα καύσωνα. Μόνο σήμερα εκδηλώθηκαν 64 πυρκαγιές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη. Το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις.

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που καίει ανεξέλεγκτα για 6η συνεχή ημέρα. Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες. Οικισμοί και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν από κατοίκους και τουρίστες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η κατάσταση στα μέτωπα διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Κέρκυρα η φωτιά κινείται νοτιοανατολικά σε μεγάλο μέτωπο. Δόθηκε νέα εκκένωση 112 από Βιγλατουρι και Νισσακιον. Έχουν καταπλεύσει ημεροπλοια για την απομάκρυνση των κατοίκων δια θαλάσσης.

Ρόδος Γενικά ύφεση. Στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι - Ασκληπιείο - Λαερμα χωρίς ενεργό μέτωπο. Στην βόρεια και ανατολική πλευρά από Απόλλωνα προς Μαλωνα παραμένουν εστίες, αλλά η κατάσταση ελεγχόμενη. Στη νότια παραθαλάσσια ζώνη χωρίς εστίες.

Στην Υλίκη η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρι και πεύκα σε μη προσβάσιμο έδαφος και κινείται νότια με μέτωπο 300μ. περίπου σε χορτολιβαδική έκταση. Οι δυνάμεις περιμένουν εκεί για να τη σταματήσουν.

Αίγιο: Η φωτιά εξακολουθεί να καεί νότια της ΕΟ στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα. Οι δυνάμεις επιχειρούν να την σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα.

Στην Κάρυστο υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα στα οποία επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά.

Η φωτιά στο Αίγιο απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτηκα και κινήθηκε κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα. Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό.

Δείτε την εικόνα της φωτιάς από την ΕΟ Αθηνών - Πατρών

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το Διακοφτό
WhatsApp_Image_2023-07-23_at_22_08_35
WhatsApp_Image_2023-07-23_at_22_08_21
Εικόνες της φωτιάς από την ΕΟ Αθηνών - Πατρών
aigio-1
aigio-2

Αργά το βράδυ της Κυριακής το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης της Τράπεζας Αχαΐας.

Στο μήνυμα που έστειλε, ανέφερε τα εξής:

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τράπεζα, εκκενώστε τώρα προς Ακράτα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».Μεγάλη αναζοπύρωση κοντά στη Μάλωνα της Ρόδου

Η φωτιά στη Ρόδο καίει για έκτη ημέρα με τους δεκάδες εθελοντές και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν τιτάνια μάχη προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο. Στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι - Ασκληπιείο - Λαερμα η φωτία λίγο πριν τα μεσάνυχτα δεν είχε ενεργό μέτωπο. Στην βόρεια και ανατολική πλευρά από Απόλλωνα προς Μαλωνα παραμένουν εστίες, αλλά η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη. Στη νότια παραθαλάσσια ζώνη δεν υπήρχαν εστίες.

Λίγο πριν τις 20:00 μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε κοντά στη Μαλώνα με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Δύο οικισμοί απειλήθηκαν καθώς το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε κοντά στο φράγμα Γαδουρά, κινείται προς τον οικισμό Μαλώνα και Μάσαρη. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν αλλά η προσοχή των Αρχών έχει επικεντρωθεί εκεί. Το μέτωπο που προκαλεί επίσης ανησυχία είναι εκείνο του Ασκληπιείου. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις στη νότια Ρόδο.Κρίσιμη και ανησυχητική η κατάσταση στην Κάρυστο

Κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας καθώς η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο όμως τα άλλα δύο κινούνταν εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή στις 20.30, ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπάθησαν και ανέκοψαν και το δεύτερο μέτωπο λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Εκκένωση τεσσάρων οικισμών στην Κάρυστο

Σε προληπτική εκκένωση τεσσάρων οικισμών προχώρησε η αστυνομία, η πυροσβεστική αλλά και ο δήμος Καρύστου, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή απειλεί να φτάσει μέχρι τα σπίτια.

Οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας με το οποίο τους πληροφορεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό και να απομακρυνθούν προς την περιοχή της Καρύστου.Πυρκαγιά στην Β. Κέρκυρα - Μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση οικισμών


Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα από διαφορετικές εστίες στην περιοχή Περίθειας στην Β. Κέρκυρα. Η φωτιά καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση , ενώ μάχη με τις φλόγες, δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Β. Κέρκυρας .


Μήνυμα του 112, εστάλη προληπτικά στις 20.10, για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στις περιοχές Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές, λόγω της φωτιάς.

Στους οικισμούς που αναφέρονται στο μήνυμα του 112, βρίσκονται τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια και βίλες.Λίγο πριν τις 23.00 στάλθηκαν ακόμα δύο μηνύματα από το 112 για την άμεση εκκένωση δέκα περιοχών: Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα, Καβαλλέραινα, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκοκκύλας.


Μεσολόγγι: Σε εξέλιξη η φωτιά στον Αστακό


Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή Αστακός, της Αιτωλοακαρνανίας, για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που καίει δασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 29 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα.Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στις Γλαφυρές και στο Πεδίο Βολής του Στρατού στη Μαγνησία


Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας και κατέκαιε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και πουρνάρια στο Πεδίο Βολής του Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βορείως του Βόλου.

Η φωτιά που είχε δύο μέτωπα και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων μπήκε μέσα στο Πεδίο Βολής και ακούγονταν εκρήξεις, αλλά αμέσως έσπευσαν πολύ μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του Στρατού,και δεκάδες υδροφόρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ενώ από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη tractors έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που κάποια στιγμή κατευθυνόταν προς το χωριό Γλαφυρές.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη,που ήταν παρούσα στο μέτωπο της φωτιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και γι αυτό σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση ήταν αστραπιαία ώστε να προλάβουμε περαιτέρω επέκτασή της και κυρίως να μη πλησιάσει προς τον δρόμο και τις κατοικημένες περιοχές. Κατ΄απαίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ήρθαν αμέσως τα τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και με συνεχείς ρίψεις νερού στις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από αέρος και η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.Τώρα την πλήρη κατάσβεσή της έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις και ο στρατός».

Yπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Μετόχι Επιδαύρου

Υπό μερικό έλεγχο κατάφερε να θέσει η Πυροσβεστική την φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Μετόχι Επιδαύρου. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

 
Top