Στο επίπεδο ρεκόρ των 92 τρισ.δολαρίων εκτινάχθηκε το παγκόσμιο δημόσιο χρέος το 2022, καθώς οι κυβερνήσεις δανείστηκαν για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις, όπως της πανδημίας του Covid 19, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις αναδυόμενες χώρες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.


Το εσωτερικό και εξωτερικό χρέος παγκοσμίως αυξήθηκε περισσότερο από πέντε φορές στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με το ΑΕΠ να τριπλασιάζεται από το 2002, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών από τις χώρες του G20.


«Οι αγορές μπορεί να μην υποφέρουν. Όμως οι άνθρωποι υποφέρουν. Ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη αναγκάστηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους ή στην εξυπηρέτηση των πολιτών τους», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι αναπτυσσόμενες χωρες οφείλουν περίπου το 30% του παγκόσμιου δημόσιου χρεους, εκ του οποίου ένα ποσοστό 70% εκπροσωπείται από την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία. Πενηνταεννέα αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν μία αναλογία χρέους/ΑΕΠ άνω του 60%.

Η διεθνής αρχιτεκτονική του χρηματοοικονομικού κόσμου έχει καταστήσει την πρόσβαση στην χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες ανεπαρκή και ακριβή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, γεγονός που σημαίνει ότι οι καθαρές έντοκες πληρωμές χρέους ξεπερνούν το 10% των εσόδων για τις 50 αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως.
 
Top