Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, του Γενικού Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με τον...
Μητροπολίτη Ζάμπιας & Τοποτηρητή Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, γνωστά ως «Σπίτι του Λαού». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα.Ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης μετέφερε τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου κι αναφέρθηκε στις δράσεις του Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο.
Κατόπιν οι δυο άνδρες συζήτησαν για την συνεχόμενη μάστιγα της πείνας, του αναλφαβητισμού και των ασθενειών που μαστίζουν την αφρικανική γη, καθώς και την εκμετάλλευση του πλούτου της απ' τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες απομυζούν τον πλούτο της.
Ειδικότερα, ο κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην ιστορία του Έλληνα που πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον του Απαρτχάιντ κι άνοιξε την πόρτα της Ελευθερίας της Νοτίου Αφρικής, του επαναστάτη Κρητικού, του τυραννοκτόνου Δημήτρη Τσαφέντα, του "άγνωστου" Έλληνα Τσε Γκεβάρα, όπου εσχάτως με πρωτοβουλία της Επισκοπής Μοζαμβίκης και τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου κ.κ. Θεοδώρου, έχει αναγνωριστεί η προσφορά του από όλους τους πολιτικούς φορείς της Νοτίου Αφρικής αλλά και της γενέτειρας του, της Μοζαμβίκης.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως οι σχέσεις της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με την Κομουνιστική κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, οι οποίες είναι άριστες.
Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν δώρα και αναμνηστικά.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο επίσκοπος Μοζαμβίκης και Ζάμπιας, το Κομουνιστικό Κόμμα Ν. Αφρικής, οι αγωνιστές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου τιμούν τον άνθρωπο που δολοφόνησε στη Νότια Αφρική τον πρωτεργάτη του απαρτχάιντ, Χέντρικ Φερβούρντ...
Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΖάμπιαςΚο Ιωάννη,
Τοποτηρητή Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης,
Εις Μαπούτο
Σεβασμιώτατε,
Είναι αληθές ότι το θεόσδοτο δώρο της ελευθερίας, με το οποίο η πάνσοφη δημιουργική ενέργεια του τρισάγιου Θεού μας επροίκησε τον άνθρωπο, πλείστες όσες φορές μέσα στον ρου της ιστορίας καταπατήθηκε και καταστρατηγήθηκε από τους ανόμους και ισχυρούς του κόσμου τούτου. Ιδιαιτέρως δε, η πολύπαθη Αφρική –το κανονικό έδαφος της ποιμαντικής ευθύνης του καθ’ ημάς αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου– εβίωσε την πικρά και οδυνηρή εμπειρία της δουλείας, των ακραίων φυλετικών διακρίσεων και της στυγνής οικονομικής εκμεταλλεύσεως των Αφρικανών αδελφών μας.
Σε μεγάλο βαθμό –αλλού περισσότερο και αλλού ολιγότερο– τα δεινά της Αφρικής υφίστανται και σήμερα με άλλες ίσως μορφές και εξάπαντος με τη μορφή της οικονομικής επικυριαρχίας των ξένων συμφερόντων. Ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι το απάνθρωπο καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων, το γνωστό Απαρτχάιντ, στη Ν. Αφρική καταργήθηκε, επισήμως, μόλις πριν ολίγες δεκαετίες. Η Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης συνδέεται ιστορικώς με τους αγώνες κατά του φρικτού καθεστώτος του Απαρτχάιντ, καθώς ο άνθρωπος που αφαίρεσε τη ζωή του αιμοσταγούς Πρωθυπουργού της Ν. Αφρικής Χέντρικ Φερβούρντ (Hendrik Verwoerd), ο Δημήτριος Τσαφέντας, γεννήθηκε στη χώρα της Μοζαμβίκης και μάλιστα υπήρξε, αδιαμφισβητήτως, Ελληνικής καταγωγής, ως υιός του Μιχάλη Τσαφέντα ή Τσαφεντάκη από τα Χανιά της ηρωοτόκου και λεβεντογέννας Κρήτης.
Ηθικώς, η διάπραξη ενός φόνου ίσως δεν βρίσκει δικαίωση, όμως η πράξη του Τσαφέντα εκφεύγει των στενών ηθικών –ή ηθικιστικών– ορίων καθώς αποτελεί μία πράξη βαθύτατα πολιτική, με την ουσιώδη και πραγματική έννοια του όρου· μια πράξη που κινείται στο επίπεδο του συμβολικού και συμπυκνώνει όλη την αγανάκτηση ενός Λαού, που υπέφερε τα πάνδεινα.
Ο Δημήτριος Τσαφέντας, παρά την προσπάθεια σπίλωσης της προσωπικότητός του και τον χαρακτηρισμό του ως δήθεν φρενοβλαβούς, υπήρξε ένας πραγματικός αγωνιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ένας ιεραπόστολος της ελευθερίας και ένας αληθινός μάρτυρας, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις φυλακές και υπέστη απερίγραπτα βασανιστήρια.
Η θαυμάσια πρωτοβουλία Σας, Σεβασμιώτατε άγιε Αδελφέ, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον ήρωα Δημήτριο Τσαφέντα, με την αφορμή της συμπληρώσεως εικοσιδύο ετών από της κοιμήσεώς του, τον Οκτώβριο του 1999, είναι εξόχως σημαντική και για ακόμη έναν λόγο· κατά ευλογημένη συγκυρία πάλι μήνα Οκτώβριο, το έτος 1992 αυτήν τη φορά, υπεγράφη στην Κοινότητα του αγίου Αιγιδίου (Sant’ Egidio) στη Ρώμη, η Γενική Ειρηνευτική Συμφωνία, που σήμανε το τέλος του πολύχρονου εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη. Το αίτημα των Λαών, λοιπόν, για ειρήνη, ισονομία και αυτοδιάθεση είναι καθολικό και διαχρονικό και ο Τσαφέντας υπηρέτησε αυτές τις αξίες έως το τέλος. Απαντες, έχουμε ιερό χρέος και καθήκον απέναντι στον Δημήτριο Τσαφέντα, στον οικουμενικό αυτόν Ελληνα και αγωνιστή της ελευθερίας, να αποκαταστήσουμε τη μνήμη του και να τον τοποθετήσουμε στο βάθρο που του αξίζει.
Με αυτές τις ολίγες σκέψεις χαιρετίζουμε την διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων και επευλογούμε πατρικώς και Πατριαρχικώς την ευλογημένη αυτή πρωτοβουλία. Εκφράζουμε δε, προς το πρόσωπό Σας, άγιε Ζάμπιας, την ευαρέσκεια της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και Ημών προσωπικώς για το όλο εγχείρημα και ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ευλογία παρά Θεού.
+ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας τη 5η Οκτωβρίου 2021
* Επίσης, «Εφ.Συν.»... «Φάντασμα της Ιστορίας» ➦ «Ο Ελληνας που σκότωσε το απαρτχάιντ. Δημήτρης Τσαφέντας, 1928-1999», 4.1.2020, με οδηγό την επίπονη δουλειά ενός Έλληνα ερευνητή, του Χάρη Δουσεμετζή...
➦ Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης "αποκατέστησε" τη μνήμη του τυραννοκτόνου Επαναστάτη Δημήτρη Τσαφέντα!Υ.Γ. Δεκάδες πανεπιστημιακοί κι ιστορικοί στην Αφρική, αλλά κι απ' όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με τον Επίσκοπο Ιωάννη, ετοιμάζουν ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο γι' τον Μίμη Τσαφέντα, δυστυχώς άγνωστο στη δική μας πατρίδα...