Ημέρα εξελίξεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και δη του ζητήματος που υπάρχει με το φυσικό αέριο ήταν η Δευτέρα για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.


Όλα αυτά την ώρα που οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου να εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ μειωμένους ρυθμούς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ισπανία εκπόνησε πλάνο που προβλέπει ακόμα και υποχρεωτικό κλείσιμο ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων σε ώρες αιχμής ζήτησης ενέργειας, η Γαλλία είπε ότι ετοιμάζεται να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία από τον Οκτώβριο, ενώ το Βερολίνο είπε ότι βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις για κρατική βοήθεια στην προβληματική Uniper.

Οι Γερμανοί αγοραστές τη Δευτέρα ήταν επιφυλακτικοί στο να λάβουν ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που κάποτε ήταν ένας από τους σημαντικότερους δρόμους παροχής φυσικού αερίου της Ευρώπης, για πρώτη φορά από τότε που έκλεισε η γραμμή πριν από τρεις εβδομάδες και τελικά απέρριψαν τα αιτήματα για ροή.

Πάντως, δεν έγινε ξεκάθαρο γιατί οι αγοραστές είχαν υποβάλει αιτήματα για πλήρωση αερίου, ενώ η Ρωσία δεν έδωσε καμία ένδειξη -αφού έκλεισε τη γραμμή- ότι θα επανεκκινήσει σύντομα η ροή.

Στο μεταξύ, η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται ήδη και πιθανότατα θα επιδεινωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται ή μπορεί να δούμε και παροχή δελτίου, δήλωσε τη Δευτέρα η Bundesbank. Πρόσθεσε δε ότι η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί, ακόμη και αν αποφευχθούν οι περιορισμοί, καθώς οι εταιρείες μειώνουν ή σταματούν την παραγωγή.

Στη Γαλλία, οι εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία μπορούν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 Οκτωβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE της χώρας, έπειτα από ανακοίνωση του προέδρου Μακρόν ότι οι δύο γείτονες της ΕΕ θα βοηθούν ο ένας τον άλλον στις ροές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

«Το φυσικό αέριο (μέχρι τώρα) έρεε μόνο από τη Γερμανία στη Γαλλία, επομένως δεν είχαμε τα τεχνικά εργαλεία για να αντιστρέψουμε τις ροές και δεν είχαμε καν μέθοδο ρύθμισης των τιμών», δήλωσε η επικεφαλής του CRE, Eμανουέλ Βαργκόν.

Την ώρα που ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF αγωνίζεται για την επισκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν πληγεί από τη διάβρωση, τα «ειδικά» μέτρα αυτό το χειμώνα ίσως περιλαμβάνουν τοπικές διακοπές ρεύματος εάν ο χειμώνας είναι κρύος και τα σχέδια της EDF καθυστερήσουν, είπε η Βαργκόν. «Όμως, δεν θα υπάρξουν διακοπές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ποτέ», πρόσθεσε.

Η Ισπανίδα υπουργός Βιομηχανίας Ρέγες Μαρότο είπε ότι το να υποχρεώσουν τις εταιρείες ενέργειας να κλείσουν κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής είναι στο τραπέζι για αυτόν το χειμώνα, εάν χρειαστεί.

Οι εταιρείες θα αποζημιωθούν οικονομικά, είπε σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να παρθούν τώρα τέτοια μέτρα.

Παράλληλα και στη Φινλανδία προειδοποίησαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος.

«Ως αποτέλεσμα των μεγάλων αβεβαιοτήτων, οι Φινλανδοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από πιθανή έλλειψη ρεύματος τον ερχόμενο χειμώνα», δήλωσε ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου Fingrid.

Απόρροια των διαταραχών που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο, ήταν πως η φινλανδική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας Karhu Voima Oy ανακοίνωσε ότι κήρυξε πτώχευση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος
 
Top