«Πάμε να πάρουμε την κυβέρνηση». Το είπε χαριτολογώντας ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης στον οικονομολόγο... Ηλία Κικίλια –και οι δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του προγράμματος– καθώς κατευθύνονταν προς την αίθουσα όπου το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε συνέντευξη στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Πάντως, πέρα από το χιούμορ, ακριβώς πάνω σε αυτήν τη λογική της κυβερνητικής απαντοχής, που κάνει ακόμη και την «κρυψίνοια» για τα περί συνεργασιών «προωθητικό προϊόν» στο πολιτικό μάρκετινγκ, βασίζεται προσώρας η Χαριλάου Τρικούπη για να εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως εναλλακτική λύση. Μάλιστα, με βάση όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απαντώντας σε ερώτηση του Documento, το ζήτημα των συνεργασιών «είναι κεντρικό ερώτημα», επειδή πλέον το ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε, «δεν είναι πια σε μονοψήφια, είναι σε ισχυρά διψήφια ποσοστά»… Μάλιστα δεν απέκλεισε καμιά συνεργασία αλλά προέταξε την εξής θέση: «Είμαι υπέρ των καθαρών λύσεων, των προγραμματικών λύσεων, που θα πούνε δημοσίως του λαού “η συμφωνία είναι αυτή. Να πάμε εκεί, γιατί τιμούμε την ψήφο και την υποστήριξή σου”». Και μαζί προστίθενται λεονταρισμοί για το ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν φοβάται την πίεση του δικομματισμού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Υμνοι από Ανδρουλάκη για Βενιζέλο
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλά σχηματικά για ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ουσιαστικά εδώ και καιρό η ρητορική του χτίζεται με επαναλαμβανόμενα λεκτικά μοτίβα για τη φιλελεύθερη δημοκρατία και με αναφορές σε όσα υπονομεύουν και σε όσα συνάδουν με τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Ηρθαν και οι ύμνοι Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγο Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος –μην ξεχνάμε– ξεκίνησε μεθοδικά να αρθρογραφεί εντατικά μετά την εισβολή της Ρωσίας σαν θεωρητικός της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που όπως λέει δεν είναι μόνο σύστημα διακυβέρνησης αλλά αποτελεί αξιακό «τόπο» της Δύσης. Δεν έκανε απλώς την αγιογραφία του συνταγματολόγου πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά ως πολιτικού και επιστήμονα, χαρακτηρίζοντάς τον «δημοκράτη». Ουσιαστικά ο Ν. Ανδρουλάκης «ξεπλένει» και τις δημοσιονομικές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγ. Βενιζέλου, προφανώς προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα για τρικομματικές, πολυκομματικές κυβερνήσεις ή και δικομματικές συγκυβερνήσεις με αξιοποίηση πολιτικών προσωπικοτήτων και επιστημόνων. Παράλληλα κάλεσε και τους άλλους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, να συστρατευτούν για την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να παίξουν κατενάτσιο. «Θέλουμε αυτή η νέα εποχή να είναι μια εποχή ενότητας. Να μείνουν στο χθες οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις» τόνισε.

Εδωσε νέο στίγμα, αλλά το πέπλο μυστηρίου για τις συμμαχίες το χρησιμοποιεί, ως φαίνεται, σαν επικοινωνιακό υπερόπλο για όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Πάντως ουσιαστικά από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ φάνηκαν τα όρια της σοσιαλδημοκρατίας που κινείται στο καπιταλιστικό εκκρεμές – αναδείχθηκε από απαντήσεις του σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία (ερώτηση Documento) και τα ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων (ερώτηση Press Project).

Η Χαριλάου Τρικούπη, με βάση όσα είπε την περασμένη Πέμπτη ο Ν. Ανδρουλάκης, ανοίγει το… παιχνίδι της διακυβέρνησης προσθέτοντας προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα.

Τα σενάρια της πολιτικής περιπέτειας
Στόχος του Ανδρουλάκη είναι να πείσει το εκλογικό σώμα να του δώσει μεγάλο εκλογικό ποσοστό όταν έρθει η ώρα της κάλπης και διαβεβαιώνει ότι στη βάση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση. Από τη ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση της «Αυγής», ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε καθησυχαστικά ότι όσο πιο ισχυρό ποσοστό έχει το ΠΑΣΟΚ «τόσο πιθανότερο είναι να κλείσουμε την πόρτα στα σενάρια της περιπέτειας. Για τα σενάρια της περιπέτειας να είστε σίγουροι ότι δεν θα προέλθουν από μένα».

Μία μέρα πριν, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης με άρθρο του στο metarithmisi.gr είχε αναδείξει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Αφησε ορθάνοιχτη την πόρτα για συνεργασία με ΝΔ εφόσον δεν θα δίνει τον ρυθμό το Μαξίμου του Κυρ. Μητσοτάκη. Παράλληλα διευκρίνισε ότι θεωρεί ότι δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός της χώρας ο επικεφαλής κόμματος το οποίο θα έχει χάσει εκλογικά ποσοστά στις επόμενες εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες κάλπες. Ετσι έδωσε νέα διάσταση στο «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης», με ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας «και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ, χωρίς τους επικεφαλής τους».

Οι αντιδεξιές δυνάμεις εντός του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρές. Ισχυρή είναι και η λεγόμενη αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγα, ενώ κάποιοι μιλούν σχηματικά και για κόμμα Μητσοτάκη μέσα στο ΠΑΣΟΚ, υπό την έννοια ότι επιδιώκουν παντοιοτρόπως σύμπλευση με τη ΝΔ. Οι επόμενες εκλογές θα είναι κρίσιμες. Δεν είναι εύκολο ο Ν. Ανδρουλάκης κατά τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων να δεσμεύσει τους υποψήφιους βουλευτές ότι θα σεβαστούν μετεκλογικά όποια απόφαση ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος για συνεργασίες μετά την πρώτη Κυριακή. Ετσι, προσπαθεί να συσπειρώσει δημόσια. Μάλιστα λέγοντας, ύστερα από ερώτηση στη ΔΕΘ («Πρώτο Θέμα»), για τη σεναριολογία περί μεταγραφών στελεχών από ΠΑΣΟΚ προς ΝΔ «δεν ηγούμαι κόμματος-σουπερμάρκετ» επιχείρησε και να τονώσει το δυναμικό του κόμματος και να φρενάρει τα σενάρια για έξοδο στελεχών από τη Χαριλάου Τρικούπη προς τη ΝΔ...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr
 
Top