Μάνος Χωριανόπουλος

Τα στοιχεία που προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, σε συνέχεια της περσινής μελέτης που είχε εκπονήσει μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποκαλύπτουν ένα έγκλημα.

Ένα έγκλημα από αυτά που σε... κανονικές χώρες θα προκαλούσαν σφοδρές αντιδράσεις και συζητήσεις για το τι πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα.

Στη μελέτη αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με covid, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της πρώτης μελέτης (από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021).

Το φορτίο θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (ποσοστό όμοιο με αυτό της πρώτης φάσης παρατήρησης).

Από την επιμέρους ανάλυση του δείγματος προκύπτει ότι, όσοι δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ σχεδόν όλοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους (1.084 ασθενείς, 97,7%) έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Η αντίδραση της κυβέρνησης στα επικαιροποιημένα στοιχεία, δεν διαφέρει από την πρώτη αντίδρασή της πέρσι. Απραξία και επικοινωνιακή διαχείριση. Κανείς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί και φυσικά δεν συζητάμε καν για ανάληψη ευθύνης.

Πέρσι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αμφισβητήσει στη Βουλή (01/12/2021) ότι υπάρχουν αυτά τα στοιχεία.

"Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την. Αντί να κουνάτε το χέρι σας επιδεικτικά εάν έχετε εσείς τέτοιες ενδείξεις και τέτοια στοιχεία καταθέστε τα", είχε πει χαρακτηριστικά.

Σήμερα, η απάντηση στον κ. Λύτρα είναι να ξαμοληθούν διάφορα τρολς για να τον αποδομήσουν και να τον αμφισβητήσει δημόσια, αναμασώντας κάποιο non paper, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης (ο κ. Λύτρας ανέλυσε πώς πρέπει να δίνονται οι απαντήσεις σε επιστημονικές έρευνες).

Το ΕΣΥ ως λάφυρο

Πριν την πανδημία γιατροί και νοσηλευτές ζητούσαν ενίσχυση του ΕΣΥ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέχισαν να ζητούν ενίσχυση, εισπράττοντας... μπαλκονάτα χειροκροτήματα. Οι ελλείψεις παραμένουν και οι αδυναμίες του ΕΣΥ που σύμφωνα με την κυβέρνηση "άντεξε", μετριούνται πια με συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.

Αυτό συμβαίνει όταν "αυξάνεις" τις ΜΕΘ στα χαρτιά (χωρίς γιατρούς και προσωπικό), κοροϊδεύοντας τον κόσμο.

Το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ΕΣΥ είναι γνωστό. Ως άλλη μια ευκαιρία πλουτισμού για ιδιώτες, αφού προηγηθεί η απαξίωση. Τα έχουν πει κατά καιρούς υπουργοί και βουλευτές ανοιχτά.

Ο Στέλιος Πέτσας, είχε δηλώσει ότι "ευτυχώς η κυβέρνηση δεν πέταξε εκατομμύρια στις ΜΕΘ".

Ο Άκης Σκέρτσος είχε πει ότι "δεν υπάρχει και λόγος - να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ".

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είχε χαρακτηρίσει ως "ψευδοπρόβλημα" το ότι "κάποιοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ".

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι λεφτά υπάρχουν για απευθείας αναθέσεις, για διάφορες λίστες και για ημέτερους, αλλά δεν υπάρχουν για την υγεία και την Παιδεία.

Το ζήτημα όμως δεν είναι να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά τις προθέσεις μιας κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από 3 χρόνια.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα με συγκεκριμένα στοιχεία. Αν η Δικαιοσύνη, επιδείξει τα γνωστά "αντανακλαστικά", θα πρέπει η αντιπολίτευση ενωμένη να απαιτήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να κινητοποιήσει τους πολίτες.

Όταν διαπράττονται εγκλήματα σε βάρος του λαού, η τακτική του "ώριμου φρούτου" καλό είναι να μπαίνει στην άκρη...

news247.gr
 
Top