Ιστοί, αράχνες και έντομα βρίσκονται πλέον μέσα στο Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας ως μέρος ενός ιδιαίτερου «πειράματος στην τέχνη» σύμφωνα με τους ιθύνοντες.
Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
Στο πλαίσιο μιας έκθεσης που διερευνά τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις για τα ανατριχιαστικά ερπετά στην τέχνη και στην επιστήμη ανά τους αιώνες, το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας (Rijksmuseum) – όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (25/09) – έχει αφήσει τις ρωγμές και τις γωνίες στους τοίχους να αποκτήσουν ζωή κατά τους τελευταίους τρεις μήνες χάρη σε αράχνες και όχι μόνο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Guardian», η Γιούλια Κάντελμπεργκ, βοηθός επιμελήτρια του μουσείου, δήλωσε ότι είχαν ενθαρρυνθεί από τον Τομάς Σαρασένο, έναν Αργεντινό καλλιτέχνη με έδρα το Βερολίνο, του οποίου τα έργα παρουσιάζονται στην έκθεση, ώστε να διαφυλάξουν τη συσσώρευση ιστών αράχνης όπου και αν αυτοί δημιουργούνται.
Οι ιστοί αντιμετωπίζονται, είπε, ως έργα τέχνης, τα οποία πρέπει να τιμηθούν – τουλάχιστον προς το παρόν – σαν να επρόκειτο για τη «Νυχτερινή Περίπολο» του Ρέμπραντ ή τη «Γαλατού» του Γιοχάνες Βερμέερ, δύο από τα κορυφαία αριστουργήματα του μουσείου.
Χαρακτηριστικά, η βοηθός επιμελήτρια του μουσείου ανέφερε: «Ο Τομάς Σαρασένο μάς προκάλεσε να αναγνωρίσουμε τους ιστούς αράχνης με τους οποίους ήδη συμβιώνουμε στο Rijksmuseum. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να αλλάξουμε τις διαδικασίες μας και να διευρύνουμε τις προοπτικές μας, δηλαδή να μην απομακρύνουμε τις αράχνες και τους ιστούς τους από τους δημόσιους χώρους».
Ακόμα, η Γιούλια Κάντελμπεργκ συμπλήρωσε: «Τρεις μήνες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, ζητήθηκε από τις καθαρίστριες να μην απομακρύνουν τις αράχνες και τους ιστούς τους. Έκτοτε περιηγούμαι εβδομαδιαία για να εντοπίζω τα σημεία όπου άρχισαν να εμφανίζονται ιστοί – ένας πολύ διαφορετικός τρόπος να κοιτάζω γύρω από το κτίριο που γνωρίζω τόσο καλά».
Πάντως, όσοι βρεθούν στο Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας για τα εγκαίνια της έκθεσης στις 30 Σεπτεμβρίου, θα εξερευνήσουν πώς έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις με την πάροδο του χρόνου και θα κληθούν, επίσης, να επανεξετάσουν τα δικά τους συναισθήματα για τα έντομα όλων των μορφών και μεγεθών.