Στους συνταξιούχους, μία κατηγορία ψηφοφόρων στην οποία διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υστερεί εκλογικά έναντι της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί άνοιγμα η αξιωματική αντιπολίτευση κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και από τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξή τους.

Η Κουμουνδούρου φαίνεται πως δίνει έμφαση σε... ειδικές ομάδες πολιτών/ψηφοφόρων που έχει την πεποίθηση πως είτε θεωρούν πως αδικήθηκαν από τις πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -όπως για παράδειγμα η μεσαία τάξη- είτε εκτιμά πως βρίσκονται σε διαδικασία να ακούσουν καλύτερα τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό διότι νιώθουν απογοήτευση από τις κυβερνητικές πολιτικές. Και οι συνταξιούχοι αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ειδικής κατηγορίας πολιτών που αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν και σε ό,τι αφορά την υπόθεση των αναδρομικών και σε σχέση με την κατάργηση της 13ης σύνταξης.

Η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα- σε debate που είχε με την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου- πως η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση να φωνάζει πως επί της ουσίας κορόιδεψε τους συνταξιούχους καθώς και τη 13η σύνταξη κατάργησε ενώ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα τη διατηρήσει και για την απόδοση των αναδρομικών τους «παγίδευσε». «Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για ειλικρίνεια» σχολίασε δηκτικά η αρμόδια τομεάρχης έπειτα από την παραδοχή του κ. Σταϊκούρα ότι δεν εξετάζει η καταβολή των αναδρομικών.

Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη ενέταξε στο κυβερνητικό πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις, μέτρο που θα έχει συνολική δημοσιονομική επίπτωση 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 830 εκατομμύρια ευρώ για το 2023. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε την επαναφορά της 13ης σύνταξης που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 αλλά κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέτρο που απαιτεί δημοσιονομικό χώρο επίσης 830 εκατομμυρίων ευρώ κάθε έτος.  

Η επαναφορά της 13ης σύνταξης θα είναι πλήρη για συντάξεις έως και 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Επίσης, και για τους συνταξιούχους προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ.

Στο μεταξύ κύκλοι της  Κουμουνδούρου αντιδρούν έντονα στην πρωθυπουργική αναφορά στο council of foreign relations  για το «μαξιλάρι» που η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε παρακαταθήκη στη χώρα.

Ο συντονιστής οικονομικού κύκλου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητεί από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει «τι εννοεί όταν αναφέρεται στο μαξιλάρι των 40 δισ. που εμείς χτίσαμε» και ειδικά στο «εμείς». Σε ανάρτησή του στα social media  ανέφερε: «Είναι το ίδιο μαξιλάρι που χαρακτήριζε ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Σκυλακάκης ως τη μεγαλύτερη αστοχία, τη μεγαλύτερη γκάφα από καταβολής οικονομικής πολιτικής;»...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr 
 
Top