Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη λειτουργία των ΕΥΠ – ΑΔΑΕ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική πίεση στην κυβερνητική πλειοψηφία μία μέρα πριν την κατάθεση του θύματος των υποκλοπών του επιτελικού παρακράτους, Νίκου Ανδρουλάκη, στην Εξεταστική Επιτροπή.



Ειδικότερα, η πρώτη προβλέπει την επαναφορά της «υπαγωγής της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη»:




Η δεύτερη αφορά τα «στοιχεία που περιέχει η διάταξη άρσης απορρήτου» και ορίζει ότι η διάταξη θα εμπεριέχει τα εξής: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

Η τρίτη αποσκοπεί στο «ξήλωμα» της ρύθμισης που είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2021 και με τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ, αφαιρώντας από την ΑΔΑΕ το δικαίωμα ενημέρωσης όσων είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση χωρίς να προκύψει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος τους.

«Η προτεινόμενη ρύθμιση αποκαθιστά τον ρόλο της Α.Δ.Α.Ε. ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους. Επαναφέρεται συνεπώς το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η Α.Δ.Α.Ε. αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, οδηγώντας την υπό τον Πρωθυπουργό Ε.Υ.Π. σε ένα καθεστώς “πανοπτικής” ασυδοσίας» σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ήδη το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει -μέσω διαρροών- τον εκνευρισμό του για την εν λόγω πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

 

 
Top