Τρέλα καντάρια κουβαλούν το κονκλάβιο και οι βουλευτές των Τόρηδων. Πρόκειται για το σάλεμα του μυαλού λίγο προτού ξεσπάσει η προδιαγραφόμενη ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να εκλέξουν επικεφαλής του κόμματος και πρωθυπουργό τη δύσμοιρη Λιζ Τρας και βιάστηκαν να της κάνουν τα σαράντα... Μνημόσυνο κανονικό και αρκούντως μακάβριο. Τουτέστιν την τάισαν τα ίδια τα κόλλυβά της. Δεν ξέρω τι βάζουν οι Εγγλέζοι στις προσφορές τους εις μνήμην των αποδημούντων. Οι δικές μας, πάντως, μαζί με το στάρι περιέχουν, μεταξύ άλλων, σταφίδες, ρόδι, λοιπά γλυκαντικά και καλύπτονται από ζάχαρη άχνη, υλικά που εκτός από θρεπτικές τις καθιστούν νοστιμότατες. Στην αγγλική κολλυβοσυνταγή κυριαρχούν, καταπώς φαίνεται, το ραδικόζουμο, το μηλόξιδο, τα κράνμπερι, τα μύγδαλα, οι πικραλίδες και το μπέργκαμοτ.

Ρωτήστε και τον γάτο που δεν έχω, αλλά πιο πικρό έδεσμα ουδείς πέραν της Τρας έχει γευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ηνωμένο τρόπος του λέγειν. Καθότι μες στη γενικευμένη παρακμή και παράλυση, βλέπω τους Σκοτσέζους να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Οι καρό φουστίτσες που αρέσκονται να φορούν, άλλωστε, παρέχουν την απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων. Στο τελευταίο δημοψήφισμα προτίμησαν οριακά την παραμονή τους στην πάλαι ποτέ κραταιά κοσμοκρατορία και σήμερα άπορη κορασίδα και πτωχή συγγενή των ισχυρών της Γης, φοβούμενοι κατά βάθος ότι ενδεχόμενο «όχι» μπορούσε να σημάνει την απομάκρυνσή τους από τον θανάσιμο εναγκαλισμό των Βρυξελλών. Οπως συμβαίνει συχνά με τις καταστροφικότερες των έξεων, στραφτάλιζε στα μάτια τους περίπου ως σωτηρία. Και θαρρώ πως φαντάζει ακόμη.

Αν σπάσει ο διάβολος το δεξί του ποδάρι ή πάθει έστω ρήξη πλαγίου χιαστού και στηθεί νέα κάλπη οσονούπω, η απόσχιση των απογόνων της Μαρίας Στιούαρτ από τους μισητούς Ουίνδσορ θα επικυρωθεί με σταλινικά ποσοστά. Το Μπρέξιτ άλλαξε, βλέπεις, τα δεδομένα. Εφερε στη χώρα τα πάνω κάτω, κατάσταση που διευκολύνει τα πόδια, ακόμα και τραυματισμένα, να καταφέρουν καίρια πλήγματα στην κεφαλή με την ευγενική χορηγία της πατερίτσας. Πολλώ δε μάλλον όταν στο τιμόνι καμαρώνει ο ευεπίφορος στην καρπαζιά βασιλικός σβέρκος του Κάρολου. Αφότου το ουίσκι κατέκτησε την παγκόσμια αγορά αλκοόλ και δροσίζει τον οισοφάγο κάθε ευυπόληπτου πότη ανά την Υφήλιο, οι άλλοτε απομονωμένοι στα απόκρημνα Χάιλαντς παραγωγοί του συγκαταλέγονται στους ακραιφνέστερους διεθνιστές.
Σάματις τα στελέχη των Συντηρητικών δεν κατεβάζουν τη μια μποτίλια πίσω απ’ την άλλη; Νηφάλιοι, πάντως, αποκλείεται να λαμβάνουν παρόμοιες κοσμοϊστορικές αποφάσεις. Τοποθέτησαν μετά βαΐων και κλάδων τη νέα πρωθυπουργό στον υψηλότερο θώκο κι άρχισαν χωρίς χρονοτριβή να τον ροκανίζουν με πριονοκορδέλα. Και πέταξαν αυθωρεί και παραχρήμα την Truss στα trash, για να συναντήσει ωχρόφαιο παρουσιαστή πρωινάδικου να σχολιάζει στον αέρα βιασμούς ανηλίκων, τους οποίους μπανίζει και διατυμπανίζει σε βίντεο που παρανόμως κατέχει. Αλλοτριονομεί εαυτόν υπεράνω του ποινικού κώδικα, όπου αρμόδιες αρχές και αδηφάγο κοινό ηδονοβλεψιών τού επιτρέπουν να βρίσκεται. Τυγχάνω αδύνατος στο αγγλικό αξάν και εκφέρω όλα τα «τρας» ίδια. Οπως άπαντες οι Βρετανοί θα αποτύγχαναν να αρθρώσουν το (β)λήμμα Λιάγκας με τον γλοιώδη τονισμό που του αναλογεί.

Δημήτρης Νανούρης

efsyn.gr
 
Top