Στα ύψη σηκώνει τους καταγγελτικούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου μετά τις αποκαλύψεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα από τον τομεάρχη Διαφάνειας Παύλο Πολάκη, πυροδοτήθηκαν εξελίξεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, δηλαδή η διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση για την υπόθεση της εισπρακτικής με έδρα το εξωτερικό και την... υπόθεση των απευθείας αναθέσεων για νομικές συμβουλές στα ΕΛΤΑ, και η παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΤΑ Γ. Κωνσταντόπουλου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει στο σκάνδαλο Πάτση μια υπόθεση που αναδεικνύει και τις «παραθεσμικές» συμπεριφορές στους κόλπους της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος και επιπλέον αφορά χιλιάδες πολίτες και νοικοκυριά, που βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν «στο σφυρί» από funds και μεσάζοντες που έχουν αγοράσει τα δάνειά τους «κοψοχρονιά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ότι δηλαδή γνώριζε από την αρχή και έκανε τα στραβά μάτια ώσπου δεν την έπαιρνε πια, διότι το ζήτημα έχει λάβει πλέον εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις. Άλλωστε σε αυτό συνηγορούν και οι δηλώσεις του ίδιου του Πάτση, ο οποίος λέει ότι ήταν γνωστή η δραστηριότητά του από την αρχή, δηλαδή εδώ και δύο χρόνια.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά την αποπομπή Πιερρακάκη, καθώς εκτιμά ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε τι συμβαίνει στα ΕΛΤΑ, έναν τομέα ευθύνης του. Επιπλέον, η συγκεκριμένη περίπτωση έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, διότι μέχρι σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρείται από τους τεχνοκράτες που είναι «ατού» της κυβέρνησης και υπόδειγμα. Όσο για το γεγονός ότι ο ίδιος επιχειρεί να αποποιηθεί την παραμικρή ευθύνη και επιρρίπτει όλες τις ευθύνες αλλού (Σταϊκούρας), το σχολίασε με ειρωνεία ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στη Σία Κοσιώνη την Τρίτη: Μου θυμίζει, είπε, για τη στάση του κ. Πιερρακάκη, τη στάση του Μητσοτάκη «δεν φταίω εγώ για τις υποκλοπές, φταίει ο ανιψιός μου».

Χθες, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «εμπλέκονται ευθέως και ο κ. Μητσοτάκης που τον επέλεξε για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Οικονόμου, που με βάση τις δηλώσεις του κ. Πάτση ήταν συν-συγγραφέας της ανακοίνωσής του που κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικές μέρες», αλλά και ο Πιερρακάκης, «καθώς είναι ο εποπτεύων υπουργός των ΕΛΤΑ που έδιναν απευθείας αναθέσεις στον κ. Πάτση για να μπορεί να συνεχίσει τις δουλειές του». Έχουμε, είπε, «έναν βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο οποίος όχι απλώς έχει δραστηριότητες οι οποίες δεν συνάδουν, είναι ασυμβίβαστες με το βουλευτικό αξίωμα, αλλά έχει δραστηριότητες και δάνεια τα οποία μπορεί να είναι και αυτοτελώς παράνομα».

Γενικότερα, όλα τα κεντρικά στελέχη χθες (Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Γεροβασίλη κ.ά.) επιδόθηκαν σε σφυροκόπημα προς το Μαξίμου και την κυβέρνηση, θέτοντας ζήτημα όχι μόνο ηθικό, αλλά και εκτεταμένης διαφθοράς στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

«Ο κ. Πάτσης σήμερα ομολόγησε πως ο κ. Μητσοτάκης και ήξερε και τον κάλυπτε για χρόνια. Γιατί ο πλουτισμός ημετέρων από τα ‘‘κόκκινα’’ δάνεια εργαζομένων και επιχειρηματιών είναι πυρήνας της πολιτικής Μητσοτάκη» σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Και πρόσθεσε προς επίρρωσιν: «Κουμπάρος του κ. Πέτσα, πρώην συνέταιρος της συζύγου Τσιάρα, ευνοούμενος του κ. Πιερρακάκη και με τον γιο του συντονιστή του τμήματος μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ν.Δ. για να συντονίζει τη λεηλασία των ακινήτων της μεσαίας τάξης».

Άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη έκανε λόγο για εκτεταμένο φαινόμενο, παραπέμποντας σε μια σειρά από πρόσωπα: «Εδώ μαζεύονται πολλά, είναι ο Πάτσης, είναι ο Μαραβέγιας, είναι ο Κοντολέων της ΕΥΠ, είναι η κ. Νικολάου που έπαιρνε απευθείας αναθέσεις, είναι τα 7,5 δισ. των απευθείας αναθέσεων, είναι ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ, ο οποίος διορίστηκε να παίρνει 360 χιλιάρικα τον χρόνο και να δίνει και μπόνους 16 εκατ. ευρώ στον εαυτό του και τους άλλους συμβούλους, οι οποίοι έχουν πολλαπλασιάσει τα χρήματα που παίρνουν ως διεύθυνση της ΔΕΗ για να την οδηγούν σε ένα ράλι κερδοσκοπίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από την Τρίτη να υπάρξει:

-Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για να εξεταστεί πού βρήκε τα 4,3 εκατ. ο Πάτσης για να αγοράσει χαρτοφυλάκιο άνω των 60 εκατ. «κόκκινα» δάνεια.

-Άμεση αποπομπή Πιερρακάκη για το ένα εκατ. μέσω ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση.

«Όταν θέλει η κυβέρνηση ο κ. Πιερρακάκης εμφανίζεται ως σωτήρας των ΕΛΤΑ που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου του. Τώρα που αποκαλύφθηκε το πλιάτσικο δεν ξέρει τίποτα και τα ρίχνει όλα στον κ. Σταϊκούρα;» σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης ποιον θα αποπέμψει»...

topontiki.gr
 
Top