Πυρά κατά του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, εξαπέλυσε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας με επιστολή που του απέστειλε και στηλιτεύει τις υπόνοιες για «ποινές» που να αφορούν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους γιατρούς που δεν δέχονται να εγγραφούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι για να έχουν πρόσβαση στη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην έκδοση παραπεμπτικών θα πρέπει να εγγραφούν ως προσωπικοί γιατροί σε παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας…

Από την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων διαμηνύουν ότι δεν νοούν να αποποιηθούν τα δικαιώματά τους που έχουν κατοχυρωθεί και όπως τονίζει «δεν αμφισβητούνται». Στην επιστολή αναφέρεται μάλιστα ότι «η πρόσβαση των ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπομπή σε εξετάσεις αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των γιατρών, το οποίο κατακτήθηκε προ 10ετιας και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου».

Μάλιστα οι παθολόγοι στηλιτεύουν τη μετατόπιση του προβλήματος και καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ αναφέροντας ότι «εάν ο μονοπωλιακός ασφαλιστικός φορέας με το όνομα ΕΟΠΥΥ δεν δύναται να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους του αυτό δεν είναι πρόβλημα των ιατρών αλλά αυτού καθαυτού του ασφαλιστικού φορέα». Η κίνηση αυτή επιχειρείται την στιγμή που από τους πολίτες παρακρατούνται οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως σημειώνει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας «οι ασφαλισμένοι πολίτες καταβάλλουν μηνιαίως εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική τους κάλυψη».

Τέλος, με την επιστολή τους ζητούν από το υπουργείο Υγείας επίσημη και πλήρη διάψευση τέτοιων σκέψεων, ενόψει του διαλόγου «στο πλαίσιο της πολλά υποσχόμενης νέας προσπάθειας για τον προσωπικό γιατρό».

https://www.ieidiseis.gr/
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 
Top