«Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη...», καταγγέλλει η Ομοσπονδία


Για αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα νοσοκομεία όλης της χώρας κάνει λόγω η ΠΟΕΔΗΝ, προειδοποιώντας μεταξύ άλλων, πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει με αποτυχία, «εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα».

Ειδικότερα, με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση και συγκέντρωση των υγειονομικών στην Πλατεία Μαβίλης την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 8:30 πμ., την οποία θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια της οποίας οι ίδιοι έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 8.00 έως τις 15.00 για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια, η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε αναλυτική καταγραφή προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

«Τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Είναι ενδεχόμενο τον χειμώνα με τη συνάντηση γρίπης και κορωνοϊού να καταλήξουν τα Νοσοκομεία πάλι σε μονοθετική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κλπ.

Υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε. Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές και απέραντες. Εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας. Με την ακρίβεια στα ύψη.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει να αποτύχει εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 2.000 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αδυνατούν να ανταποκριθούν ως προσωπικοί ιατροί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά νοσοκομεία στα οποία συμμετέχουν στο εφημερειακό πρόγραμμα. Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν παρότι οι αμοιβές είναι υπερδιπλάσιες από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ!!!

Τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι διαχρονικό. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να λειτουργούν 3.500. Με εμφανείς ελλείψεις προσωπικού λειτουργούν 930. Πριν την πανδημία λειτουργούσαν 550. Ασφαλώς θα πρέπει να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και να αυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες ΜΕΘ για να μην ξαναζήσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση το χειμώνα με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ που οι πιθανότητες επιβίωση είναι ελάχιστες.»

*φωτο αρχείου
 
Top