Ένας νεκρός, μία αγνοούμενη, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που «χτυπάει» από το πρωί του Σαββάτου την Κρήτη.

Λίγη ώρα βροχής ήταν αρκετή για να φέρει το χάος, αφού πλημμύρισαν ο οικισμός Μαδέ και η περιοχή της Αγίας Πελαγίας, με τους κατοίκους, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, να βρίσκονται σε απόγνωση και να εκφράζουν την οργή τους, θέτοντας ερωτήματα για τα αντιπλημμυρικά έργα.



Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο η κατάσταση, με τις ζημιές να μοιάζουν ανυπολόγιστες.

Οργή κατοίκων για τις φονικές κακοτεχνίες
Οι ορμητικοί χείμαρροι στον οικισμό της Αγίας Πελαγίας φτάνουν σχεδόν τα τρία μέτρα ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Κάτοικοι σπεύδουν πανικόβλητοι να σώσουν τα αυτοκίνητα τους, προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσουν το νερό, έξω από τα σπίτια τους ενώ αγανακτισμένοι πλέον αναρωτιούνται για τα αντιπλημμυρικά έργα, που πραγματοποίησε ο Δήμος.

Όπως ανέφερε ρεπόρτερ της ΕΡΤ «αυτό το σημείο έχει πλημμυρίσει και άλλη φορά. Εδώ ήμασταν πάλι πριν από λίγα χρόνια που κάναμε το ίδιο ρεπορτάζ στο σημείο, εκεί όπου τα οχήματα είναι μέσα στο νερό. Είχε κατέβει πάλι ο χείμαρρος και είχε παρασύρει τα πάντα στο διάβα του. Ευτυχώς όμως δεν είχαμε τότε ανθρώπινες απώλειες όπως έχουμε τώρα».

Όπως επισήμανε έχουν προσπαθήσει οι αρχές του τόπου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αντιπλημμυρικά έργα αλλά δεν κατέστη εφικτό, καθώς είναι ένα κομμάτι της Αγίας Πελαγίας που έχει κτιστεί πάνω σε ρέμα. Οπότε επαναλαμβάνεται με κάθε ακραία βροχόπτωση το ίδιο σκηνικό.

Διαπιστώνονται ήδη, όπως αναφέρει μεγάλες καταστροφές σε επιχειρήσεις, αυτοκίνητα που κατέληξαν στη θάλασσα και ένα τραγικό σκηνικό σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νομού Ηρακλείου στο βόρειο παραλιακό μέτωπο. Τίποτε δεν θυμίζει σήμερα την εικόνα της όμορφης παραλίας.

Πλέον, το βάρος των ερευνών «πέφτει» στην Αγία Πελαγία, όπου αγνοείται μια γυναίκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τοπικά Μέσα, συνολικά 14 δύτες επιστρατεύονται – δύο που έχουν ήδη βουτήξει στο νερό, και επιπλέον εννέα από ιδιωτικά καταδυτικά του Ηρακλείου, ενώ τρεις ακόμη, επίσης ιδιώτες, έρχονται από το Ρέθυμνο.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να αγνοείται η συνεπιβάτιδα στο όχημα του άτυχου 50χρονου, η οποία μετέβαινε μαζί με τον άτυχο άνδρα, στο σπίτι του στην Αγία Πελαγία για να καθαρίσουν το σπίτι και τα χόρτα.

Ο πόνος των κατοίκων μεγάλος, μεγάλη και η απογοήτευση. Η Κρήτη «χτυπήθηκε» από την κακοκαιρία και μία δυνατή βροχή ανέδειξε για ακόμα μία φορά πόσο απροετοίμαστοι είμαστε απέναντι στις φυσικές καταστροφές.



Ένα μέρος που μέχρι πριν λίγο έσφυζε από ζωή και από τουρισμό, μετράει τις ανυπολόγιστες καταστροφές του. Ο λόγος για την Αγία Πελαγία, με το πέρασμα της κακοκαιρίας και της σφοδρής βροχόπτωσης να είναι καταστροφικό.

Δρόμοι μέσα στις λάσπες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητο, επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ακόμα και η θάλασσα βγήκε στο δρόμο και κάλυψε την παραλία, με τις εικόνες αν μη τι άλλο να σοκάρουν.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, ενώ ήδη πενθούμε τον χαμό ενός ανθρώπου από την κακοκαιρία. Παράλληλα, οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται, ενώ και την Κυριακή αναμένεται να είναι μία δύσκολη μέρα βάσει της πρόγνωσης του καιρού.

ΥΓ: Σε μεγάλο κανάλι, κόπηκε στον αέρα … δήμαρχος της περιοχής όταν άρχισε να αναφέρεται στην κακοτεχνία αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή, για το οποίο μάλιστα προειδοποιούσαν από το καλοκαίρι. Προφανώς ο παρουσιαστής του δελτίου δεν είναι … ανοιχτός στην κριτική σε συγκεκριμένη πλευρά.

Πηγή: in.gr

 
Top