Με τρεις διαδοχικές παρεμβάσεις και με τη σημερινή το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας απλώνει... τη βεντάλια του νέου προφίλ που φιλοτεχνεί με επιμέλεια τους τελευταίους μήνες. Από το Συνέδριο στις εκλογές από τη βάση και από το προοδευτικό φόρουμ την Παρασκευή μέχρι την ΚΕ ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει πλέον ότι ο δρόμος έχει ανοίξει για τον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μεγάλος κριτής όμως είναι η κάλπη της απλής αναλογικής με την αποχή να είναι το μεγάλο στοίχημα για την ανατροπή των συσχετισμών.

Η στρατηγική του μεσαίου χώρου φαίνεται ότι είναι εδραιωμένη στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα όσα συντελούνται στην Κουμουνδούρου εκτός από πρωτόγνωρα για την πορεία του κόμματος και για τα ίδια τα στελέχη είναι και η προϋπόθεση για να συστηθεί από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και σε συγκεκριμένα εκλογικά κοινά τα όποια είτε απογοήτευσε είτε δεν κατάφερε να φέρει στην κάλπη.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από τα σχέδια επι χάρτου στην ΚΕ να περάσει σε πράξεις και σε υλοποίηση του ανοίγματος σε ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις.
Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα σε όλους να βγουν στην κοινωνία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και πόσο μάλλον περίπατος σε συνθήκες πόλωσης που εκτιμάται ότι θα προκληθεί στο δρόμο προς τις κάλπες θα είναι χωρίς προηγούμενο.

Αναλύοντας τα δυνητικά ποσοστά που μπορεί να συγκεντρώσουν τα κόμματα με ένα 20% να το μοιράζονται τα τρία μικρότερα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 και εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να είναι πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το ποσοστό του 19 τότε η μόνη δεξαμενή που μένει δεν είναι άλλη από εκείνη της αποχής.

Το μαχαίρι όμως είναι δίκοπο γιατί από τη μια πλευρά θα υπάρχει η πόλωση και η παλαιοκομματική αντιπαράθεση που θα επιδιώξει η κυβέρνηση υπο το φόβο της ψήφου διαμαρτυρίας και από την άλλη πλευρά όλοι εκείνοι που συστηματικά απέχουν απο τις εκλογές είναι και εκείνοι που δεν σαγηνεύονται από τον τεχνητό διπολισμό και τις κοκορομαχίες στα τηλεοπτικά πάνελ.

Όπως παρατηρούν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η μάχη της απλής αναλογικής εξαρτάται κυρίως από τη συμμετοχή και είναι το στοιχείο εκείνο που ισορροπεί το αίσθημα πρωτιάς που καλλιεργείται στην Κουμουνδούρου από την πρώτη Κυριακή. Αν η συμμετοχή δεν είναι ικανοποιητική τότε η συσπείρωση μπορεί να εξασφαλίσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ ώστε να αποφευχθεί ένα πολύ δυσάρεστο εκλογικό ποσοστό.

Νέοι και συνταξιούχοι
Η επόμενη κατηγορία στην οποία ποντάρουν στην Κουμουνδούρου είναι οι νέοι. Εκτιμάται ότι με τη ψήφο στους 17αρηδες από τις προηγούμενες εκλογές του ’19 στις επόμενες του ’23 θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 300.000 νέοι ψηφοφόροι.

Η δεξαμενή είναι μεγάλη αλλά και δύσκολη ταυτόχρονα, ωστόσο αυτό που προκαλεί αισιοδοξία στο ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι οι νέοι βρίσκονται απέναντι σε βασικές πολιτικές επιλογές της ΝΔ.

Ταυτόχρονα όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν παίρνει το βλέμμα του και από τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και δεν είναι τυχαία η επιλογή του προσωπικά να αναφέρεται σε σταθερή βάση σε αυτό το ακροατήριο για την κοροίδία της κυβέρνησης της ΝΔ με τα αναδρομικά και με τη χαμένη 13η σύνταξη με ευθύνη Μητσοτάκη.

Στο φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων την περασμένη Παρασκευή που διοργάνωσε η ευρωπαϊκή αριστερά με τους πράσινους και τους σοσιαλδημοκράτες   ήταν η αφετηρία για την ιδεολογική αντιπαράθεση πάνω στην οποία φιλοδοξεί να στήσει την αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα όσα διαδραματίζονται στη Βρετανία είναι το ζωντανό παράδειγμα της απονομιμοποίησης και της αποτυχίας του ίδιου του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που οδηγεί ακόμη και τις ίδιες τις Αγορές να αντιδρούν από σπασμωδικά έως και εχθρικά ακόμη και Θατσερικού τύπου πολιτικές.

Το ζήτημα όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες δεν είναι ότι τώρα πλέον όλοι, ακόμη και οι πιο σκληροί νεοφιλελεύθεροι ηγέτες γίνονται κρατιστές, αλλά το μοντέλο πάνω στο οποίο εθνικοποιούνται για μια ακόμη φορά οι ζημιές των λάθος πολιτικών και οικονομικών επιλογών.
Και αυτό είναι για τον πρώην Πρωθυπουργό το επίδικο σήμερα, να μην επωμιστούν άλλο το βάρος της κρίσης και του πολέμου οι συνήθεις ύποπτοι, οι νέοι και η μεσαία τάξη...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr
 
Top