Δημήτρης Ψαρράς

Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η παράσταση που επιχείρησαν να δώσουν στο Εφετείο τα υπολείμματα της Χρυσής Αυγής. Οι «πολιτικές» ομιλίες Κασιδιάρη και Λαγού συνοδεύτηκαν από τραμπουκισμούς και ναζιστικούς χαιρετισμούς των οπαδών τους, ενώ τα επιχειρήματα της υπεράσπισης έμοιαζαν να στερεύουν από την... πρώτη κιόλας μέρα της διαδικασίας. 

Και βέβαια, στο κέντρο της ομάδας των υπερασπιστών ο Κώστας Πλεύρης, ο οποίος επαναλάμβανε ότι είναι ναζί και φασίστας, καθώς και ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία, εφόσον αυτή ήταν που νομιμοποίησε τη δικτατορία του 1967.

Το κύριο μέλημα των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν χθες να αποκρούσουν την έφεση του εισαγγελέα Εφετών που ζήτησε να επιμετρηθεί η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή στους επτά κατηγορουμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή 15 αντί 13 χρόνια. Προκειμένου να αποσοβήσουν αυτόν τον κίνδυνο, σανίδα σωτηρίας αναζήτησαν οι υπερασπιστές στην προσφιλή τους εισαγγελέα του πρωτόδικου δικαστηρίου.

Όλοι αναφέρθηκαν σ’ αυτήν, θυμίζοντας την πρότασή της που έβρισκε τους πάντες αθώους πλην Ρουπακιά. Μόνο που άθελά τους, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών, μ’ αυτό τον τρόπο έκαναν ένα μικρό δώρο στους υποστηρικτές της κατηγορίας (πολιτική αγωγή).

Εξηγούμαι. Μία μέρα μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης και προτού επιμετρηθούν οι ποινές, στράφηκε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη στην εισαγγελέα και της ζήτησε να προτείνει ελαφρυντικά για τους καταδικασμένους. 

Κι εκείνη μάς ξάφνιασε όλους λέγοντας ότι «το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω; Θα ήταν αντιφατικό. Προτείνω να απορριφθούν συλλήβδην τα ελαφρυντικά για όλους τους κατηγορουμένους» (8.10.2020).

Τα έχουν ξεχάσει άραγε αυτά οι χρυσαυγίτες και οι υπερασπιστές τους;..

efsyn.gr
 
Top