Βαγγέλης Γονατάς
2014 - Αρκεί να αθροίσουμε τους κατοίκους της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της... Νότιας Αφρικής για να κατανοήσουμε ότι συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή τον μισό από τον παγκόσμιο πληθυσμό. Σε μερικές δεκαετίες το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας, θα ξεπερνά αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη πολλά κράτη επιζητούν γουάν και όχι δολάρια, όχι μόνο η Βραζιλία, αλλά και αρκετά από τα πιο σημαντικά κράτη της Λατινικής Αμερικής, των οποίων τα προϊόντα, όπως η σόγια και το καλαμπόκι ανταγωνίζονται με τα βορειοαμερικάνικα. Η συνεισφορά που μπορεί να έχει η Ρωσία και η Κίνα στην επιστήμη, την τεχνολογία και την οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής είναι αποφασιστική.
Τα μεγάλα γεγονότα στην ιστορία δεν σφυρηλατούνται μέσα σε μια μέρα. Τεράστιες δοκιμές και προκλήσεις της αυξανόμενης πολυπλοκότητας διακρίνονται στον ορίζοντα. Ανάμεσα στην Κίνα και την Βενεζουέλα υπογράφτηκαν 38 συμφωνίες συνεργασίας. Είναι η ώρα να προσεγγίσουμε λίγο περισσότερο την πραγματικότητα.

25 Αυγούστου 2014 - Είναι ώρα να προσεγγίσουμε λίγο περισσότερο την πραγματικότητα
Φιντέλ Κάστρο Ρους, Γκράνμα 21/720/14
Παρακάλεσα τους εκδότες της Γκράνμα να με απαλλάξουν από την τιμή του να δημοσιεύσουν αυτό που πρόκειται να γράψω στην πρώτη σελίδα του επίσημου οργάνου του Κόμματός μας, διότι πρόκειται να εκφράσω προσωπικές απόψεις πάνω σε θέματα που, για τους γνωστούς λόγους υγείας και χρόνου, δεν μπόρεσα να τις καταθέσω στα συλλογικά όργανα της καθοδήγησης του Κόμματος και του Κράτους, όπως τα Συνέδρια του Κόμματος ή τις αντίστοιχες συναντήσεις της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας.

Στην εποχή μας τα προβλήματα γίνονται κάθε φορά και πιο πολύπλοκα και οι ειδήσεις αναπαράγονται με ταχύτητα φωτός, όπως πολλοί γνωρίζουν. Τίποτα δεν συμβαίνει σήμερα στον κόσμο μας που να μην μας διδάσκει κάτι, σε όσους από μας επιθυμούμε ή είμαστε ικανοί ακόμα να κατανοούμε τις νέες πραγματικότητες.
Το ανθρώπινο ον είναι μια περίεργη μίξη από τυφλά ένστικτα από τη μια και από  συνειδητές πράξεις από την άλλη.

Είμαστε ζώα πολιτικά, όπως δικαίως δήλωσε ο Αριστοτέλης, που ίσως επηρέασε όσο κανένας άλλος φιλόσοφος της αρχαιότητας την σκέψη της ανθρωπότητας με τις περίπου 200 πραγματείες του, όπως έχει επιβεβαιωθεί, από τις οποίες έχουν διασωθεί μόνο 31. Δάσκαλός του ήταν ο Πλάτωνας, ο οποίος κληροδότησε στους μεταγενέστερους την περίφημη ουτοπία του για την Πολιτεία, όπου στις Συρρακούσες που προσπάθησε να την εφαρμόσει, σχεδόν του κόστισε την ζωή. 

Η Πολιτική του Θεωρία παρέμεινε σαν σημείο ονομαστικής αναφοράς για να ταξινομούνται οι ιδέες σε καλές και κακές. Οι αντιδραστικοί την χρησιμοποίησαν για να ταξινομήσουν τόσο τον Μαρξ, όσο και τον Λένιν, από τους θεωρητικούς, χωρίς να παίρνουν καθόλου υπόψη ότι οι ουτοπίες του ενέπνευσαν τόσο την Ρωσία, όσο και την Κίνα, τις δύο χώρες που κλήθηκαν να μπουν επικεφαλής στον νέο κόσμο που θα επιτρέψει την επιβίωση του ανθρώπου, αν ο ιμπεριαλισμός δεν εξαπολύσει νωρίτερα έναν εγκληματικό και καταστροφικό πόλεμο.

Η Σοβιετική Ένωση, το Σοσιαλιστικό Στρατόπεδο, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, μας βοήθησαν με προμήθειες βασικών αγαθών και όπλων, ώστε ν’ αντισταθούμε στον αδυσώπητο οικονομικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, της πιο ισχυρής αυτοκρατορίας που υπήρξε ποτέ. Παρά την τεράστια δύναμή της δεν μπόρεσε να συνθλίψει την μικρή χώρα που, λίγα μίλια απ’ τις ακτές της, αντιστέκεται πάνω από μισό αιώνα στις απειλές, τις πειρατικές επιθέσεις, τις απαγωγές των ψαράδικων καϊκιών και τις βυθίσεις των εμπορικών καραβιών, την κατάρριψη εν ώρα πτήσης του αεροπλάνου των Κουβανικών Αερογραμμών στα Μπαρμπάντος, τις πυρκαγιές σχολείων και άλλες παρόμοιες ατιμίες. Όταν προσπάθησε να εισβάλει στην χώρα μας με εμπροσθοφυλακή τις μισθοφορικές δυνάμεις, που μεταφέρθηκαν με πολεμικά πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πρώτη φάση, κατατροπώθηκαν σε λιγότερο από 72 ώρες. Λίγο μετά οι αντεπαναστατικές συμμορίες, οργανωμένες και εξοπλισμένες από αυτούς, διέπραξαν βανδαλισμούς που οδήγησαν στον χαμό της ζωής ή στην αναπηρία χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Στην πολιτεία της Φλόριντα εγκαταστάθηκε η μεγαλύτερη βάση οργάνωσης δραστηριοτήτων ενάντια σε άλλη χώρα, που υπήρξε ποτέ. Με το πέρασμα του χρόνου ο οικονομικός αποκλεισμός επεκτάθηκε στις χώρες του ΝΑΤΟ και σε πολλούς άλλους συμμάχους τους στην Λατινική Αμερική, που κατά τα πρώτα χρόνια ήταν συνεργοί στην εγκληματική πολιτική της αυτοκρατορίας, κάνοντας κομμάτια τα οράματα του Μπολίβαρ, του Μαρτί και εκατοντάδων από τους μεγάλους πατριώτες με την αταλάντευτη επαναστατική δράση στην Λατινική Αμερική.

Στην δική μας μικρή χώρα, όχι μόνο της αρνιόνταν το δικαίωμα να είναι ένα έθνος ανεξάρτητο όπως οποιοδήποτε άλλο από τα πολυάριθμα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που τα εκμεταλλεύτηκαν και τα λεηλάτησαν αυτοί οι ίδιοι, αλλά και το δικαίωμα στην ανεξαρτησία της Πατρίδας μας θα χανόταν τελειωτικά, αφού το πεπρωμένο της, εφόσον  ολοκλήρωναν το έργο τους, θα ήταν η προσάρτησή του νησιού μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Βόρειας Αμερικής.

Στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Φορταλέσα (Βραζιλία) εγκρίθηκε μια σημαντική Διακήρυξη ανάμεσα στις χώρες που ανήκουν στην ομάδα των BRICS.
Οι  BRICS  προτείνουν την μεγαλύτερη μακροοικονομική συνεργασία μεταξύ των βασικών οικονομιών, ειδικότερα στους G-20, σαν θεμελιώδη παράγοντα για την ενίσχυση της προοπτικής μιας αποτελεσματικής και στηριγμένης ανάκαμψης σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Εξήγγειλαν την υπογραφή της Συμφωνίας που διαμορφώθηκε από την Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης, με στόχο να χρησιμοποιήσουν πόρους για προγράμματα υποδομής και ανάπτυξης στις χώρες των BRICS , αλλά και σε άλλες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Τράπεζα διαθέτει ένα κατ’ αρχήν κεφάλαιο της τάξης των 100 δις δολαρίων. Το αρχικό κεφάλαιο που θα καταβληθεί θα είναι 50 δις δολάρια, εξίσου μοιρασμένο ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη. Ο πρώτος πρόεδρος της Ομάδας των Κρατών θα είναι η Ρωσία. Ο πρώτος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι η Βραζιλία. Ο πρώτος πρόεδρος της Τράπεζας θα είναι η Ινδία. Η έδρα της Τράπεζας θα είναι στην Σανγκάη.

Εξήγγειλαν επίσης την υπογραφή μιας Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση ενός Κοινού Αποθεματικού Ταμείου Συναλλάγματος για ενδεχόμενες καταστάσεις, μιας τάξης αρχικού μεγέθους των 100 δις δολαρίων.

Επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη σ’ ένα πολύπλευρο σύστημα ανοιχτού και διαφανούς εμπορίου, συμμετοχικού και χωρίς διακρίσεις, καθώς επίσης και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Ronda de Doha του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Αναγνωρίζουν επίσης τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι κρατικές επιχειρήσεις στην οικονομία. Καθώς και τον ρόλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην δημιουργία θέσεων εργασίας και πλούτου.

Επαναβεβαιώνουν την αναγκαιότητα ενός ανασχηματισμού μεταξύ των μελών των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό, πιο αποτελεσματικό και επαρκές, με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να ανταποκρίνεται όπως πρέπει στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Επανέλαβαν την καταδίκη τους στην τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις, οπουδήποτε κι αν συμβαίνει. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας και τον εξτρεμισμό στην Συρία, ταυτόχρονα με το κάλεσμά τους προς όλες τις πλευρές να δεσμευτούν ώστε να μπει τέλος στις τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράττονται από την Αλ Κάιντα, τα παρακλάδια της και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Καταδίκασαν έντονα την χρήση χημικών όπλων σε οποιαδήποτε περίσταση και επικρότησαν την απόφαση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας να ενστερνιστεί την Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα.

Επαναβεβαίωσαν την δέσμευση να συνεισφέρουν σε μια δίκαιη και με διάρκεια παγκόσμια λύση στην Αραβο-Ισραηλινή διαμάχη, πάνω στην βάση των διεθνών νομικών πλαισίων που αναγνωρίζονται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των Αρχών της Μαδρίτης και της πρωτοβουλίας Αραβική Ειρήνη. Εξέφρασαν ακόμα την υποστήριξή τους στο να συγκληθεί, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, η Διάσκεψη σχετικά με την εγκαθίδρυση μιας ζώνης στην Μέση Ανατολή, χωρίς πυρηνικά όπλα και όπλα μαζικής καταστροφής.

Επαναβεβαίωσαν την βούληση ότι η εξερεύνηση και η χρήση του διαστήματος θα πρέπει να γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διαπραγματεύσιμη λύση στο ζήτημα των πυρηνικών στο Ιράν και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εξεύρεση λύσης μέσω της πολιτικής και διπλωματικής οδού.

Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Ιράκ και υποστήριξαν την Ιρακινή κυβέρνηση στις προσπάθειές της να ξεπεράσει την κρίση, να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία και έκαναν έκκληση για έναν ευρύ διάλογο, για την αποσόβηση της σύγκρουσης και την διαλλακτικότητα όλων των εμπλεκομένων, με σκοπό την εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής λύσης.

Επανέλαβαν την σταθερή καταδίκη της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις. Ανέδειξαν τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην συνεργασία για την διεθνή δράση ενάντια στην τρομοκρατία, που πρέπει να υλοποιείται σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.

Αναγνώρισαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και έκαναν έκκληση σε όλες τις χώρες να επενδύσουν πάνω στις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στο Πλαίσιο Συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (CMNUCC), με προοπτική να φτάσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση, το 2015, των διαπραγματεύσεων για την ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου, ενός άλλου νομικού εργαλείου ή να φτάσουν σ’ ένα αποτέλεσμα που να έχει νομική ισχύ στα πλαίσια της Συνθήκης και που να εφαρμόζεται απ’ όλες τις Πλευρές, σύμφωνα με τις αρχές και τις διατάξεις της CMNUCC, ειδικότερα με την αρχή της συνυπευθυνότητας, που θα διαφοροποιείται όμως ανάλογα με την αντίστοιχη ικανότητα.

Εξέφρασαν την στρατηγική σημασία της εκπαίδευσης για την υποστηριγμένη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης έδωσαν έμφαση στην σύνδεση ανάμεσα στον πολιτισμό και την υποστηρικτική ανάπτυξη.
Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των BRICS  θα είναι στην Ρωσία, τον Ιούλιο του 2015.

Μοιάζει να πρόκειται για μια συμφωνία ακόμα, από τις πολλές που εμφανίζονται συνεχώς στα δημοσιογραφικά γραφεία των κεντρικών δυτικών πρακτορείων τύπου. Παρόλα αυτά, η σημασία της είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Η Λατινική Αμερική είναι η γεωγραφική περιοχή του κόσμου, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλλει το πιο άνισο σύστημα του πλανήτη, απολαμβάνοντας τον εσωτερικό της πλούτο, την προμήθεια φτηνών πρώτων υλών, αποτελεί τον αγοραστή των εμπορευμάτων της και τον προνομιακό καταθέτη του χρυσού της και των πόρων της, που διαφεύγουν από τις αντίστοιχες χώρες και επενδύονται από τις βορειο-αμερικάνικες εταιρείες στην χώρα ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Κανείς ποτέ δεν βρήκε μια ικανή απάντηση στο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της πραγματικής αγοράς που γνωρίζουμε σήμερα, ούτε όμως θα μπορούσε και ν’ αμφιβάλλει ότι η ανθρωπότητα πορεύεται προς ένα επίπεδο πιο δίκαιο από αυτό που μέχρι σήμερα αποτέλεσε την ανθρώπινη κοινωνία.

Γυρίζουν το πρόσωπο με απέχθεια στις βιαιότητες που διαπράχθηκαν στο πέρας της ιστορίας. Σήμερα, αυτό που αξιολογείται είναι αυτό που θα συμβεί στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη μας στο εγγύς μέλλον. Πως μπορούν να ξεφύγουν τα ανθρώπινα όντα από την άγνοια, την έλλειψη των πρωταρχικών πόρων για την διατροφή τους, την υγεία, την εκπαίδευση, την κατοικία, την αξιοπρεπή εργασία, την ασφάλεια και την δίκαιη αναδιανομή. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, αν θα είναι εφικτό ή όχι, σ αυτή την μικρή γωνιά του Σύμπαντος. Αν σκεφτούμε πάνω σ’ αυτό, τότε θα έχει χρησιμεύσει σε κάτι, στην πραγματικότητα, θ’ αποτελέσει την εγγύηση για την υπεροχή του ανθρώπου.

Από την πλευρά μου, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι  όταν ο Πρόεδρος Xi Jinping, τελειώσει με τις δραστηριότητές του που θα ολοκληρώσουν την περιοδεία του σ’ αυτό το ημισφαίριο, ακριβώς όπως και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ρωσίας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, τότε και οι δύο χώρες θα μεσουρανούν σε ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της ανθρώπινης ιστορίας.

Στην Διακήρυξη, που εγκρίθηκε στις 15 Ιουλίου 2014 στην Φορταλέσα και που υποστηρίζεται από μια μεγάλη συμμετοχή άλλων χωρών, ιδίως αυτών που αγωνίζονται για την ανάπτυξή τους, με βλέψεις να ενισχύσουν την συνεργασία και την αλληλεγγύη με τους λαούς και ιδιαίτερα με αυτούς της Αμερικής του Νότου, σε μια σημαντική παράγραφο υποδεικνύεται ότι οι  BRICS αναγνωρίζουν ιδιαίτερα, την σημασία της Ένωσης των Εθνών της Νοτίου Αμερικής ((UNASUR) στην προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή και το επίτευγμα της υποστηρικτικής ανάπτυξης και την εξάλειψη της φτώχειας.

Έχω ήδη αναφερθεί αρκετά εκτενώς, παρά το ότι η ευρύτητα και η σημασία του θέματος απαιτεί την ανάλυση σημαντικών ζητημάτων που εγείρουν αντίλογο.

Θεωρώ ότι στις επόμενες μέρες θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ανάλυση πάνω στην σημασία της Συνόδου Κορυφής των BRICS.  Αρκεί να αθροίσουμε τους κατοίκους της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής για να κατανοήσουμε ότι συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή τον μισό από τον παγκόσμιο πληθυσμό. Σε μερικές δεκαετίες το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας, θα ξεπερνά αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη πολλά κράτη επιζητούν γουάν και όχι δολάρια, όχι μόνο η Βραζιλία, αλλά και αρκετά από τα πιο σημαντικά κράτη της Λατινικής Αμερικής, των οποίων τα προϊόντα, όπως η σόγια και το καλαμπόκι ανταγωνίζονται με τα βορειοαμερικάνικα. Η συνεισφορά που μπορεί να έχει η Ρωσία και η Κίνα στην επιστήμη, την τεχνολογία και την οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής είναι αποφασιστική.

Τα μεγάλα γεγονότα στην ιστορία δεν σφυρηλατούνται μέσα σε μια μέρα. Τεράστιες δοκιμές και προκλήσεις της αυξανόμενης πολυπλοκότητας διακρίνονται στον ορίζοντα. Ανάμεσα στην Κίνα και την Βενεζουέλα υπογράφτηκαν 38 συμφωνίες συνεργασίας. Είναι η ώρα να προσεγγίσουμε λίγο περισσότερο την πραγματικότητα.

Μέσω "cubaniagriega"

 
Top