Την περαιτέρω μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί τη Γερμανία, ανακοίνωσε η Gazprom.

Από την Τρίτη, όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ροή περιορίζεται στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα ή στο 20% της δυνατότητας, λόγω της επισκευής που χρειάζεται μία από τις τουρμπίνες του αγωγού.

Λόγω της συντήρησης του αγωγού και των εργασιών για την επιδιόρθωση μιας τουρμπίνας, οι οποίες έγιναν στον Καναδά, ο αγωγός ήταν για μερικές ημέρες, μέσα στον Ιούλιο, εκτός λειτουργίας, προκαλώντας τεράστια ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, για το αν θα επαναλειτουργούσε στην προκαθορισμένη ημερομηνία. Από τις 21 Ιουλίου η ροή επανήλθε, αλλά μόνο στο 40% της ικανότητας του. Η νέα απόφαση της Gazprom περικόπτει στο μισό και αυτή την ήδη μειωμένη ροή.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε εξάλλου να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της εν λόγω τουρμπίνας προς τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του αυριανού Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Συγκεκριμένα τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν τα εξής:
«Παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στη κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται μια ακόμη παρέμβαση του πρωθυπουργού ενόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών ενέργειας.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».
 
Top