Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Άλλο το φαίνεσθαι... άλλο το είναι...

Για τη Σρι Λάνκα και τα γεγονότα εξέγερσης, η κατευθυνόμενη ειδησιογραφία έδωσε τροφή στους επαναστατημένους ακτιβιστές να διαλαλούν πως έρχεται η σειρά της Ελλάδας, όπως ακριβώς πράττουν με τον Ντράγκι στην Ιταλία...
Τι συμβαίνει στη Σρι Λάνκα, πάλαι ποτέ Κεϋλάνη και ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι της οικονομικής και πολιτικής κρίσης;
Η οικονομική και πολιτική κρίση στη Σρι Λάνκα έχει τις ρίζες της στο χυδαίο καπιταλιστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο εξωτερικό χρέος, που έχει εξαθλιώσει τη χώρα και στη συνέχεια μεταπώλησαν στους λεγόμενους "γύπες", τα λεγόμενα "επενδυτικά ταμεία" (αμοιβαίο κεφάλαιο ιδιωτικών κεφαλαίων -  vulture funds), όπως ακριβώς συμβαίνει με τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια" στην αποικία Ελλάδα.
Η βρετανική αποικία Κεϋλάνη, σήμερα Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα, όσο κι αν αυτή η ονομασία φαντάζει παράξενη, αλλά και δεν σημαίνει τίποτα, είναι νησί στον Ινδικό Ωκεανό και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε (πρόεδρος από το 2019), ο οποίος έφυγε από τη χώρα στις 13 Ιούλη κι αντικαταστάθηκε προσωρινά από τον Πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, εν αναμονή ορισμού νέου αρχηγού κράτους. Κατοικείται από περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους κι ήταν η πρώτη χώρα που κήρυξε πτώχευση τον 21ο αιώνα, μετά από μήνες απροσμέτρητου πληθωρισμού ρεκόρ και ελλείψεων σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα. Βέβαια, να ληφθεί υπόψη πως το κυβερνών κόμμα Podujana Peramuna SLPP, κέρδισε τις εκλογές (Αύγουστος 2020) απέναντι στο αμερικανοκίνητο κίνημα Samagi Jana Balawegaya.


Τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά κι οι "επαναστατημένοι" που κάθε τόσο δίνουν ελπίδες εξέγερσης στην αποικία Ελλάδα, ασχολήθηκαν με την κατάσταση στη Σρι Λάνκα τονίζοντας κι επικεντρώνοντας στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος -λες κι η διαφθορά στον "πολιτισμένο" κόσμο δεν υπάρχει-, αλλά και δείχνοντας στο ειδώλιο των κατηγορουμένων την κινεζική συνεργασία της κυβέρνησης που έκανε ανοίγματα στην Κίνα κι εκλέχθηκε το 2020, δεδομένου ότι το Πεκίνο έχει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση και έχει χρηματοδοτήσει σημαντικές κατασκευές υποδομών στο Νησί: η βολική "Κινεζική επιρροή", στα βήματα αναγνώρισης των Σκοπίων ως Β. Μακεδονία, για να μπει φρένο στη Ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια.
Αν και οι ευθύνες της τοπικής πολιτικής τάξης δεν μπορούν να παραγνωριστούν, η Σρι Λάνκα είναι θύμα του καπιταλιστικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που στραγγάλισε τη χώρα. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, οδήγησε στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στη Σρι Λάνκα.

Ποιος ωφελείται από την κρίση στη Σρι Λάνκα;
Οι δυτικές χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ, ενδιαφέρονται περισσότερο να χρησιμοποιήσουν την κρίση της Σρι Λάνκα ως μια γεωπολιτική χειραγώγηση και δεν είναι πρόθυμες να προσφέρουν πραγματική βοήθεια στη χώρα. Για τη δύση η Σρι Λάνκα που βρίσκεται σε κρίση προκαλεί αμέτρητο ενθουσιασμό.
Ας λάβουμε υπόψη μας:
H Κίνα κατέχει μόλις το 10% του εξωτερικού χρέους της Σρι Λάνκα.
Οι πραγματικοί κύριοι "πιστωτές" της Σρι Λάνκα είναι τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια της Wall Street, τα λεγόμενα "γύπες"
(αμοιβαίο κεφάλαιο ιδιωτικών κεφαλαίων -  vulture funds), ή hedge funds (λεγόμενα αντισταθμιστικά επενδυτικά κεφάλαια), που κατέχουν το 47% του εξωτερικού χρέους της χώρας. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Κίνα κατέχει λιγότερο από 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικό χρέος της Σρι Λάνκα, εκ των οποίων μόνο ένα δισεκατομμύριο αναμένεται να αποπληρωθεί το τρέχον οικονομικό έτος. Άλλοι μεγάλοι "πιστωτές" περιλαμβάνουν την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (13%), την Ιαπωνία (10%), την Παγκόσμια Τράπεζα (9%) και την Ινδία (2%).

Τα παραπάνω θα μπορούσε να τα εξηγήσει κι εκλαϊκεύσει πολύ καλά ο "αριστερός" πολιτικός και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, που διαθέτει μετοχές στα αναφερόμενα "επενδυτικά κεφάλαια" όπως η Goldman Sachs και η Black Rock, που κερδοσκοπούν με το χρέος της Σρι Λάνκα, αλλά αποφέρουν κέρδη και για τους κατέχοντες μετοχές τους...

Από την αρχή της κρίσης, μόνον η Κίνα είναι η χώρα που έχει υποστηρίξει περισσότερο τη Σρι Λάνκα, δωρίζοντας 74,5 εκατομμύρια δολάρια μέσω ενός δωρεάν ανθρωπιστικού ταμείου και διασφαλίζοντας την προμήθεια βασικών φαρμάκων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση του Πεκίνου ανέλαβε την υπόσχεση να δωρίσει 10.000 τόνους ρυζιού, που μπορούν να εγγυηθούν ένα γεύμα την ημέρα για 1,1 εκατομμύρια μαθητές για ένα χρόνο. Η πρώτη αποστολή 1.000 τόνων εστάλη τον Ιούνη κι η δεύτερη έφτασε στις 13 Ιούλη.

Η δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα θα βαρύνει τους ώμους της νέας πολυκομματικής κυβέρνησης, που θα πρέπει να σχηματιστεί μετά τον ορισμό νέου προέδρου, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιούλη.
Η Κίνα έχει εγγυηθεί ότι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Σρι Λάνκα και θα υποστηρίζει τις προσπάθειές για ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού της, όπως διαβεβαίωσε ο
Wang Wenbin, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου.
Στην "πολιτισμένη" δύση τρίβουν τα χέρια τους κι "εξεγερμένοι" αριστεροί που βλέπουν να πέφτει ο Μητσοτάκης αλά Σρι Λάνκα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ της αργυρώνητης πορνείας εργάζονται για την πλήρη εξαγορά της Σρι Λάνκα.

Και... Σινοφοβία, όπως Ρωσοφοβία...

«Εάν δεν είστε προσεκτικοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
θα σας κάνουν να μισείτε τους ανθρώπους που καταπιέζονται
και να αγαπάτε αυτούς που καταπιέζουν!
»
Μάλκολμ Χ

Αφιερωμένο... σ' όσους που κάθε τόσο βλέπουν κι εκλαμβάνουν εξεγέρσεις τις "επαναστάσεις" των ΗΠΑ (πτώσεις-εναλλαγή κυβερνήσεων στη δύση, εξεγερμένοι στη βουλή της Λιβύης, που δεν ελέγχουν οι ΗΠΑ, πολύχρωμες επαναστάσεις, "αραβική άνοιξη made in USA" κι άλλα ευτράπελα):

«Αν ένας άνθρωπος, που δεν έχει μέσα του κουλτούρα... πολιτική συνείδηση, παιδεία... εξεγερθεί, δεν θα γίνει ποτέ επαναστάτης.
Θα παραμείνει πάντα εξεγερμένος, αγανακτισμένος.
Μόνον όποιος διαθέτει κουλτούρα γνωρίζει που θέλει να φθάσει και τι σημαίνει επανάσταση.
Ο άνθρωπος που παραμένει στην κατάσταση του εξεγερμένου είναι όπως ένα άδειο σακί.
Όταν στη διάρκεια της επανάστασης φυσάει ο άνεμος, αυτός φουσκώνει και εμφανίζεται επαναστάτης. Αλλά όταν βρέχει και βρέχει συχνά στην επανάσταση, εκείνο το άδειο σακί μουσκεύει, το βρίσκεις καταγής στα πόδια σου.
Δεν θα μπορέσετε ποτέ να κάνετε επανάσταση χωρίς επαναστάτες.
Όμως, προσοχή στους αγανακτισμένους. Σε κάνουν να σκοντάφτεις κι είναι οι πρώτοι που καταστρέφουν την επανάσταση
»
Μάο Τσε Τουνγκ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν...Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ


 
Top