Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περισσότερη ενότητα στην πολιτική για τη Συρία και κατηγόρησε τη Δύση για παρέμβαση. 

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την «εξόντωση των τρομοκρατών» στη Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη, στο τέλος της τριμερούς συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη [στη φωτογραφία του Sputnik/Sergei Savostyanov/via Reuters, επάνω, (από αριστερά) Πούτιν, Ραϊσί και Ερντογάν].

Η Δύση θέλει «να διαμελίσει» τη Συρία
Οι τρεις χώρες «απέρριψαν όλες τις παράνομες πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης» και «έδειξαν τη βούλησή τους να αντιταχθούν στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Συρίας» και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη ζήτησε περισσότερη ενότητα στην πολιτική για τη Συρία και κατηγόρησε τη Δύση για παρέμβαση.

Η Δύση «έχει χαράξει μια πορεία για να διαμελίσει τη χώρα», δήλωσε ο Πούτιν. Σε αυτό πρέπει να αντιταχθούν από κοινού η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα εδάφη που δεν βρίσκονται υπό τις συριακές αρχές», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι στα εδάφη αυτά ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος εξτρεμιστικής και αυτονομιστικής δράσης.

«Η καταστροφική γραμμή»
«Με πολλούς τρόπους, η καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το ενθαρρύνει αυτό», δήλωσε ο Πούτιν. Η Αγκυρα, η Μόσχα και η Τεχεράνη θα πρέπει επομένως να κάνουν τα πάντα για να καταστήσουν δυνατή την επιστροφή αυτών των περιοχών στον έλεγχο της «νόμιμης κυβέρνησης».

Το αίτημα αυτό είναι πιθανόν επίσης να εκληφθεί ως αντίθετο προς τις επιδιώξεις της Τουρκίας να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη βόρεια Συρία.

Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε»

Η Τουρκία θα συνεχίσει «σύντομα» τη «μάχη της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία, δήλωσε χθες Τρίτη από την Τεχεράνη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί να παρέμβει στη βόρεια Συρία εδώ και μήνες.

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει θέση στην περιοχή για τα αυτονομιστικά τρομοκρατικά κινήματα και τους συνεργούς τους. Θα συνεχίσουμε σύντομα τη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο τέλος της τριμερούς συνόδου κορυφής, έχοντας δίπλα του τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν.


 
Top