Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με εξελιγμένα λογισμικά παρακολούθησης, ισραηλινής ανάπτυξης Predator και Pegasus, αμφότερα ισραηλινής ανάπτυξης προκάλεσαν μετωπική στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε «παραδοχές» του διοικητή της ΕΥΠ στη  συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, τις οποίες προσπαθεί η κυβέρνηση να «διαψεύσει» με διαρροές.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως «ο διοικητής της ΕΥΠ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ομολογίες, στις οποίες ίσως να μην προέβαινε, αν δεν ήταν δίπλα του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο όποιος δεν ελέγχεται από τη ΝΔ».

Ωστόσο, καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση «πανικόβλητη τώρα από τις παραδοχές του εκλεκτού διοικητή της, σπεύδει με “πηγές” να τις διαψεύσει, επικαλούμενη την ισόβια μάλιστα μυστικότητα της διαδικασίας, αν και από νωρίς το απόγευμα βομβάρδιζε με διαρροές τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες».

«Όμως, δύο αράδες πιο κάτω στο κείμενο των “πηγών”, παραβιάζει η ίδια και πάλι το απόρρητο και επιχειρεί να εμφανίσει όπως την συμφέρουν όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση από τον κ. Κοντολέων», αναφέρουν.  Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «τα πράγματα είναι απλά από την στιγμή που κρατούνται πρακτικά» και διαμηνύουν: «ας επιλέξει η ΝΔ τον τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς “πηγές” και διαρροές».

Σύμφωνα με τις διαρροές «ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε ότι τον Θ.Κουκάκη παρακολουθούσε η ΕΥΠ κατόπιν αιτήματος συμμαχικών υπηρεσιών πληροφοριών δικαιολογώντας την όλη ενέργεια με την φράση ότι πρόκειται για υπόθεση εθνικού συμφέροντος»!

Πηγές της ΝΔ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναφέρουν τα εξής:
«Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα.Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση».

«Το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει το λογισμικό Predator ή άλλο παράνομο σύστημα παρακολουθήσεων» είχαν υποστηρίξει ενωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας.

Πέραν αυτών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης φέρεται να παρουσίασε αναλυτικό χάρτη με βάση έρευνα για την δράση του παράνομου συστήματος παρακολουθήσεων Pegasus ο οποίος δείχνει ίχνη του λογισμικού και στην Ελλάδα το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπλευση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσαν την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Ν.Ανδρουλάκη με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. «Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε ο κ. Καστανίδης.
 
Top