Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η
απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων
και η...

παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται
τα ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Χέρμπερτ Μαρκούζε
Στη μνήμη του Μάρτυρα Γκασσάν Καναφάνι
Λίγες ώρες πριν την αποφυλάκιση της 77χρονης Fusako Shigenobu (Φουζάκο Σιγκενόμπου), της άγνωστης πολιτικής κρατούμενης, της "Ατσάλινης Πεταλούδας" και κατ' άλλους "Βασίλισσα της τρομοκρατίας"...
Η μαχήτρια της Ελευθερίας Fusako Shigenobu θα αποφυλακιστεί σε λιγότερο από 24 ώρες μετά από 21 χρόνια στη φυλακή για τον ρόλο της ως ιδρύτρια του Γιαπωνέζικου Κόκκινου Στρατού (Japanese Red Army - JRA, 日本赤軍), που πολέμησε, εργάστηκε δίπλα-δίπλα με τους Παλαιστίνιους επαναστάτες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Φυλακισμένη, αργοπεθαίνει από καρκίνο κι εξέτισε ολόκληρη την ποινή που της επέβαλε το σκληρό κι απάνθρωπο ιαπωνικό καθεστώς, χωρίς ποτέ να αιτηθεί με "μετάνοια" την αποφυλάκισή της -όπως απαιτούσε το καθεστώς. Συνεχίζει να δηλώνει πως είναι πολιτική κρατούμενη, επιμένοντας πως δεν σκότωσε ποτέ κανέναν, αναγνωρίζοντας πως η οργάνωσή της μπορεί να προκάλεσε λύπη σε κάποιους, αλλά η ίδια συνεχίζει να διατηρεί τις επαναστατικές αρχές της.

Φυσικά... γι' αυτήν δεν υπήρξαν "ανθρωπιστικές οργανώσεις", ΜΚΟ, "φιλάνθρωποι"... ώστε να απαιτήσουν την απελευθέρωσή της... Η μοναδική στον κόσμο πολιτική κρατούμενη που εξέτισε την απάνθρωπη ποινή: 77 χρόνων, φυλακισμένη, άρρωστη από καρκίνο... γιατί δεν αποδέχτηκε ν' απαρνηθεί τις ιδέες της, τη δράση της στην Παλαιστινιακή υπόθεση, το δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης να ζει στην πατρίδα του, τη γη του.

Η Φουζάκο Σιγκενόμπου απέκτησε μια κόρη, τη Μέι Σιγκενόμπου, την οποία λατρεύει, αλλά έζησε μαζί της μόνον 2 μήνες... Η κόρη της απέκτησε την Ιαπωνική υπηκοότητα μόλις το 2001...


Γράφαμε αναλυτικά στο φιλόξενο "PRESS-GR" τον Ιούλη του 2017, για την "Ατσάλινη Πεταλούδα": H άγνωστη πολιτική κρατούμενη ως "βασίλισσα της τρομοκρατίας"

- Ο Sayyed Hassan Nasrallah, Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, τίμησε για τη δράση του τον Γιαπωνέζο Kozo Okamoto, Μαχητή του "Γιαπωνέζικου Κόκκινου Στρατού", στέλεχος του "Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" (FPLP), συμμαχητή της Fusako Shigenobu... Τον οποίο είχαμε την τιμή, μαζί με το υπέροχο σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή κι αγαπημένο φίλο Μανώλη Δημελλά, να τον συναντήσουμε από κοντά και είμαστε περήφανοι, όταν γυρίσαμε ένα ντοκιμαντέρ για τους Παλαιστινιακούς καταυλισμούς στο Λίβανο και το μνημείο μαρτυρίου και της Αντίστασης Σάμπρα - Σατίλα ("The eye of beauty", ολόκληρο το ντοκιμαντέρ ελεύθερο στο διαδίκτυο: ΕΔΩ)

Περισσότερα, Αύγουστος 2018: Ποια Διεθνιστική Αλληλεγγύη; Όταν ο Nasrallah τιμούσε τον Okamoto

 
Top