Από το ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ 

Ο διάσημος πρωταγωνιστής των έργων της Αγκάθα Κρίστι και παγκοσμίως πασίγνωστο πλέον λα­γωνικό, ο Ηρακλής Πουαρό, δεν κουραζόταν να επισημαίνει πως για την ανακάλυψη του ενόχου κάποιου εγκλήματος χρειαζόταν απλώς σοβαρή σκέψη. Κι επέ­μενε πως κάποιος πρέπει πάντα να ξεκινά από το ποιος ωφελείται. Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία είναι απαραίτητο να εξεταστεί ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι της σύγκρουσης.

Κορυφαία χαμένoς προφανώς είναι η Ουκρανία και ο λαός της. Με πόλεις κατεστραμ­μένες, οικογένειες αποδεκατισμένες που πολλές ακολου­θούν δρόμους προ­σφυγιάς, με χιλιάδες νεκρούς πολίτες και με την ίδια τη χώρα εδαφικά ακρω­τηριασμένη ο πόλεμος ήδη τη σημάδεψε με τη σφραγίδα της καταστροφής και της δυστυχίας.

Αλλος χαμένος είναι σίγουρα η Ρωσία. Με τη δημόσια εικόνα της διεθνώς στραπατσαρισμένη, με τις ένοπλες δυνάμεις της - λόγω αποκαρδιωτικών επιδόσεων - εκτε­θειμένες στην παγκόσμια χλεύη, την οικονομία της βαριά πληγωμένη και τον λαό της προβληματισμένο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως η «Moscow Times» περιέγραψε τη σφαγή στην Μπούτσα σαν κατα­ραμένη κληρονομιά που θα βαρύνει πάνω στη ρωσική κοινωνία για γενιές ολόκληρες στο μέλλον. Το πολιτικό της καθεστώς κλυδωνίζεται, το κύρος της έχει σπιλωθεί με την αποβολή της από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και το αύριο της κοινωνίας της δεν είναι αισιόδοξο.

Χαμένη επίσης είναι και η Ευρώπη. Οι οικονομίες της κλονίζονται, η πολιτική της αποτελεσματικότητα έχει μάλλον κονιορτοποιηθεί, λαϊκιστικά κόμματα αναβιώ­νουν και οι φιλελεύθερες αρχές που τη χαρακτήριζαν κλονίζονται και αμφισβητούνται. Η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία οδεύει προς κατάργηση, για να αντι­κατασταθεί από εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Ενιαία έκφραση κάποια στιγμή στο μέλλον με τη Ρωσία ματαιώνεται, ενώ η Γερμανία και πάλι εξοπλίζεται. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κάποια στιγμή στο μέλλον για τους υπόλοιπους. Σημ. και τους είπε η Κίνα: Μην ανάβετε κεριά στον διάβολο !!

Αρκετά ωφελημένες βγαίνουν η Κίνα και η Ινδία. Η πρώτη εξασφαλίζει την κάλυψη όλων των ενεργειακών της αναγκών από τη Ρωσία σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Η Δύση αναγνωρίζει τη σημασία της και τρέμει για τυχόν επιθετικές οικονομικές της κινήσεις (ρευστοποίηση δυτικών - κυρίως αμερικανικών - αξιών που βρίσκονται στα χέρια της). Παράλληλα αυξάνει τον κομβικό της ρόλο για το μέλλον της Υφηλίου. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει στα χέρια της το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ρύζι και το 51% σε σιτάρι. Οταν έχει να ταΐσει το 18% μόνο του πληθυσμού της Γης. Την ίδια ώρα συνεχίζει να αγοράζει αγροτικές εκτάσεις σε όλον τον πλανήτη ενώ έχει στο έδαφός της ή εξασφαλίζει σε άλλες χώρες ορυχεία που βγάζουν λίθιο, απαραίτητο για υψηλές τεχνολογίες (Υποσαχάρια Αφρική) και ουράνιο (Καζακστάν, Μάλι, Τσαντ), καθώς και άλλες πολύτιμες πρώτες ύλες. Η Ινδία εξακολουθεί να εξασφαλίζει την κάλυψη της Ρωσίας απέναντι στο Πακιστάν, τη στήριξή της απέναντι στην Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ τη χαϊδεύουν γιατί τη χρειάζονται στον Ινδικό και γενικότερα στη Νότια Ασία.

Αυτός που κερδίζει το jack pot μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι βέβαια οι ΗΠΑ. Πωλούν και την τελευταία σταγόνα φυσικού αερίου που παράγουν στο έδαφός τους και σε ανταγω­νιστικές μάλιστα τιμές. Ισχυροποιούν τη ναυτιλία τους για τη μεταφορά και την αποθήκευσή του. Υποχρεώνουν Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα να καταργήσουν τους αγωγούς (EastMed) και να επιλέξουν διά πλοίων μετα­φορές, ξαναβάζουν την Τουρκία στο πολιτικό παιχνίδι, εξαγνίζοντας τις λογής αμαρτίες της, στοιχίζουν τους πάντες πίσω από τις δικές τους πολιτικές στοχεύσεις (λ.χ. Ελλάδα και Κύπρο), περιθωριοποιούν τη Ρωσία, ποδηγετούν το ΝΑΤΟ και αναγκάζουν την Ευρώπη σε ρόλο δευτεραγωνιστή ή πειθήνιου κομπάρσου στο γε­ωπολιτικό σκηνικό.

Βέβαια κορυφαίοι ειδικοί, όπως ο Κίσινγκερ, ο Κέναν, ο Φρίντμαν κ.ά, βλέπουν κινδύνους από τέτοιες νατοϊκές κινήσεις. Και λοιπόν; Σε τι συμπεράσματα μπορεί ο Ηρακλής Πουαρό άραγε να καταλήξει;

Σημ. Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν προ 20ετίας να διαλύσουν την Ρωσία, όχι να βοηθήσουν την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δεν δέχονται να εγκαταλείψουν τον σχεδιασμό τους. Με υπερβολική πίεση στα ελαστικά σκάνε και τυφλώνουν αν είσαι κοντά τους. Αφήστε την Πισπιρίγου.

 
Top