Σε μια καταιγιστική ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής, ο Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ 25 κατονόμασε τους τρείς μεγαλύτερους εφοπλιστές και καναλάρχες της χώρας για το ρόλο που παίζουν στην χρηματοδότηση των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

 «Αυτά τα καθάρματα, που τολμούν να εγκαλούν εμάς για “πουτινάκια”, πλουτίζουν από το αίμα γυναικόπαιδων αμάχων. Αυτοί εμπορεύονται το πετρέλαιο, ο κύριος Αλαφούζος, o κύριος Μαρινάκης και ο κύριος Βαρδινογιάννης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης επεσήμανε ότι μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 50% του ρωσικού πετρελαίου διακινείται δια θαλάσσης από δεξαμενόπλοια Ελλήνων εφοπλιστών. Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε ο ίδιος, τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν οι εφοπλιστές κατηγορούν ως «πουτινίτσες» όσους τολμούν να ασκήσουν κριτική στην πολιτική της ελληνικη΄ς κυβέρνησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες για το ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών έγιναν αρχικά γνωστές από ειδική εφαρμογή της Greenpeace που παρουσίαζε σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των ελληνικών πλοίων που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο. Πιο πρόσφατα το δίκτυο Bloomberg αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο στη συνεχή ροή σκληρού νομίσματος προς τη Ρωσία του Πούτιν αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μπλοκάρει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας.

 
Top