Να καθησυχάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν μετά την εξάπλωση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης επιχείρησε ο Ηλίας Μόσιαλος. 

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση αυτά τα κρούσματα δεν μπορούν να προκαλέσουν έναν παγκόσμιο συναγερμό, την ώρα που όλος ο πλανήτης χαλαρώνει τα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19, έπειτα από δύο χρόνια.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, από αυτό τον ιό ειδικά, το λέω κατηγορηματικά» τόνισε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε ότι «προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κοροναϊού».

«Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό ίσως είναι υπερβολή γιατί μιλάμε για δεκάδες κρούσματα σε μια χώρα 67 εκατ. κατοίκων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών ή αν έρθουμε σε επαφή με τα δερματικά εξανθήματα των ασθενών ή αν ακουμπήσουμε τα σεντόνια ή το μαξιλάρι τους.

Δεν είναι η «νόσος των γκέι»
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE υπογράμμισε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν θα πρέπει να θέσει στο στόχαστρο τη γκέι κοινότητα.

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι «νόσος των γκέι» που μεταδίδεται σεξουαλικά, μεταδίδεται απλώς λόγω στενών επαφών μεταξύ των ανθρώπων» ξεκαθάρισε ο κ. Μόσιαλος.

Παρατεταμένη στενή επαφή
«Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κοροναϊού, μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3 με 6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής – στα επιβεβαιωμένα περιστατικά» σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας ότι «εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης».

Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε και για το εμβόλιο που ήδη υπάρχει, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτρέψει τη νόσο. «Έχουμε το εμβόλιο, είναι 85% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χορηγηθεί στις 4 πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν χορηγηθεί μέχρι την 14η μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα να μην αποτρέψει όμως τη νόσο» ανέφερε.


 
Top