Τις προβλέψεις του για το πότε θα σταματήσει, ή μάλλον πότε θα έπρεπε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, έδωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ. 

Μάλιστα θέλησε να δώσει να καταλάβουν στις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση που ενωθούν Κίνα-Ρωσία η θέση της Δύσης θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής και ζητά να μην αντιμετωπίζονται και οι δύο χώρες σαν εχθρός.  Αυτό όμως που όμως εννοεί ως Δύση ο Χ. Κίσινγκερ είναι πλέον μόνο το 1 από τα 7,2 δισ. πληθυσμού του πλανήτη ή αλλιώς η ΕΕ, οι Αγγλοσάξωνες και οι ΗΠΑ και δεν έχει καμία σχέση με την εποχή του δικού του “ψυχρού πολέμου”.

Σε δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια εκδήλωσης των Financial Times, ο Κίσινγκερ εξέφρασε την πίστη πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε λανθασμένα τη διεθνή κατάσταση και τις δυνατότητες της ίδιας της Ρωσίας όταν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο, όταν ουσιαστικά δει πως η κατάσταση αυτή εκμηδενίζει κάθε πιθανότητα η Ρωσία να παραμείνει μεγάλη δύναμη στο μέλλον.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος υπηρέτησε τις ΗΠΑ υπό τις κυβερνήσεις του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ τη δεκαετία του 1970, εξέφρασε τον φόβο ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να εκτραπεί στο πυρηνικό πεδίο.

Σημειώνεται πως ο Κίσινγκερ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με την καθοδήγησή του να επιφέρει χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ρωσίας και κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Στην εκδήλωση των Financial Times, ο Κίσινγκερ μίλησε για το πώς κατάφερε να χωρίσει τη Μόσχα από το Πεκίνο αντιμετωπίζοντας διαφορετικά τους δύο «εχθρούς».

Και με τις εχθροπραξίες να βρίσκονται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ουάσινγκτον θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει να κάνει και πάλι το ίδιο, είπε ο Κίσινγκερ.

Ο πρώην υπουργός προειδοποίησε κατά της υιοθέτησης «εχθρικής στάσης» τόσο απέναντι στην Κίνα όσο και στη Ρωσία, καθώς αυτή οποία θα μπορούσε να φέρει τις δυο χώρες πιο κοντά. «Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει τουλάχιστον τη σχέση της με την Ευρώπη και τη γενικότερη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ», είπε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει πλέον την 11η εβδομάδα του και η Ρωσία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιτύχει κανέναν σημαντικό στόχο στη χώρα.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και οι διεθνείς παρατηρητές ανέμεναν ότι ο Πούτιν θα έκανε μια μεγάλη ανακοίνωση τη Δευτέρα, καθώς η Ρωσία γιόρταζε την επέτειο της 9ης Μαΐου, για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Στην παρούσα φάση, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα τελειώσει ο πόλεμος. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή κατάληξή του, ο Κίσινγκερ δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία μέχρι η σύγκρουση να καταναλώσει τόσο μεγάλο μέρος της στρατιωτικής της ικανότητας και των πόρων της, ώστε η χώρα να κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς της ως μεγάλης δύναμης.

«Το προφανές ερώτημα είναι πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η κλιμάκωση και πόσα περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε ο Κίσινγκερ.

«Ή μήπως έχει φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων του και πρέπει να αποφασίσει σε ποιο σημείο η κλιμάκωση του πολέμου θα επιβαρύνει την κοινωνία του, σε τέτοιο βαθμό που θα περιορίσει την ικανότητά της να ασκεί διεθνή πολιτική ως μεγάλη δύναμη στο μέλλον;» πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο, είπε ο Κίσινγκερ, αν η Ρωσία θα στρεφόταν στο πυρηνικό της οπλοστάσιο προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο, είναι κάτι που δεν μπορούσε να προβλέψει. «Ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή» από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, είπε.

Όσον αφορά την αποφυγή μιας πυρηνικής καταστροφής – ήταν στόχος του Κίσινγκερ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου – οι συνθήκες έχουν αλλάξει τόσο πολύ τις τελευταίες δεκαετίες που χρειάζεται να γίνει μια εντελώς νέα συζήτηση για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης πυρηνικών όπλων, είπε.

«Καθώς η τεχνολογία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, η διπλωματία και ο πόλεμος θα χρειαστούν ένα διαφορετικό περιεχόμενο και αυτό θα είναι μια πρόκληση»,δήλωσε ο Κίσινγκερ. «Ένα πράγμα που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κατά τη γνώμη μου είναι απλώς να το αποδεχτούμε», κατέληξε.
 
Top