Δεν είναι μόνο τα golden boys της ΔΕΗ και άλλων μεγάλων οργανισμών που προκαλούν με τις χρυσές αποδοχές τους, ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές που για τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και από οικονομικής πλευράς. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και άλλες βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είναι έντονο και το άρωμα “προεκλογικών” συμφωνιών και ανταλλαγών...

Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία εξέλεξε ως πρώτο κόμμα τρεις βουλευτές. Τους Κώστα Καραγκούνη, Μάριο Σαλμά και τον Σπήλιο Λιβανό που επανήλθε ύστερα από μια δεκαετία στην Βουλή καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση αλλά με απόσταση περίπου 6.000 σταυρών από τον δεύτερο.

Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης από τον Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Λιβανός ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ενώ κανείς εκ των άλλων δύο βουλευτών δεν πήρε υπουργικό θώκο. Η αναβάθμιση Λιβανού σημειώθηκε στον ανασχηματισμό του περσινού Αυγούστου όταν χρίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση του Μάκη Βορίδη ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Περί τα τέλη του 2021 ο κ. Λιβανός αποφάσισε να προχωρήσει στο διορισμό αντιπροέδρου στον “Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ”, θέση η οποία έως τότε δεν υφίστατο. Το πρόσωπο που επέλεξε ήταν η κ. Γεωργία Μπόκα η οποία ως υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ το 2019 μετείχε στο ίδιο ψηφοδέλτιο μαζί του στην Αιτωλοακαρνανία και είχε έρθει δεύτερη επιλαχούσα με 9.193 ψήφους.

Ο διορισμός της, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, έγινε με τετραετή θητεία, δηλαδή σχεδόν έως τα τέλη του 2025. Έτσι αυτομάτως η (μέχρι πρότινος υπάλληλος στον ΟΑΕΔ Αγρινίου) κ. Μπόκα βγήκε εκτός της επόμενης εκλογικής μάχης αφού δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια βουλευτής ξανά στην Αιτωλοακαρνανία. Θα μπορούσε όμως να βοηθήσει με τις δικές της δυνάμεις τον υπουργό – ευεργέτη της στην επανεκλογή του. Και όντως πολλά Σαββατοκύριακα, κατά το επόμενο διάστημα, τον συνόδευε με τη θεσμική της ιδιότητα, στις περιοδείες του στο νομό σηματοδοτώντας και τη “μετακίνηση” των ψήφων της προς την πλευρά του.

Έως εδώ η συζήτηση και τα σχόλια στο νομό αφορούσαν κάτι το σχετικά “σύνηθες” στην πολιτική πρακτική. Το θέμα όμως αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες σε άτυπη νομική γνωμάτευση υποστηρίζεται ότι η δημιουργία και πλήρωση της θέσης αντιπροέδρου στον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ έγινε "μη νόμιμα". Κι ο δεύτερος, λόγω της αμοιβής που η κυβέρνηση αποφάσισε -δια του κ. Λιβανού- να δώσει στην κ. Μπόκα. Το σχέδιο υπουργικής απόφασης που τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν έτοιμο μάλιστα να υπογραφεί από τον κ. Λιβανό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, καθόριζε ούτε λίγο ούτε πολύ “τις μεικτές μηνιαίες αποδοχές του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο-ΔΗΜΗΤΡΑ)-Ν.Π.Ι.Δ. στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων εξακοσίων τριάντα ενός ευρώ (4.631,00€)”.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε τελικά στις 31 Ιανουαρίου, με την απόφαση των δύο υπουργών, να υπάρχει μια σχετική μείωση. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα η συνολική δέσμευση για την κ. Μπόκα σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 48.000 ευρώ που αναλύονται στο ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00€) ως μεικτών μηνιαίων αποδοχών, πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου, ο κ. Λιβανός υποχρεώθηκε σε παραίτηση από το υπουργείο. Η κ. Μπόκα παρέμεινε πάντως στη θέση της. Και συνεχίζει να τον συνοδεύει -εν είδει «κομματάρχου» του- στις προεκλογικές περιοδείες που κάνει πια στην Αιτωλοακαρνανία ως απλός βουλευτής...

Ανδρέας Καψαμπέλης
 
Top