Αυτό που ζούμε μπορεί να μην είναι το τελευταίο πληθωριστικό σοκ, εκτιμά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε σε αυτήν την πραγματικότητα των αλλεπάλληλων κρίσεων. 

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι οι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί ηγέτες ίσως χρειαστεί να συνηθίσουν την καταπολέμηση πολλαπλών κρίσεων πληθωριστικών πιέσεων.

Να αρχίσουμε να συνηθίζουμε

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Reuters ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, των πολιτικών της Κίνας για μηδενικά κρούσματα, που έχει περιορίσει την παραγωγή με lockdown και την ανάγκη αναδιάταξης των αλυσίδων εφοδιασμού για να γίνουν πιο ανθεκτικές.

«Νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε είναι ότι αυτό μπορεί να μην είναι το τελευταίο σοκ», είπε, σημειώνοντας ότι σταμάτησε να βλέπει τον πληθωρισμό ως ένα «παροδικό» σοκ όταν επικράτησε η επιδημία της παραλλαγής Omicron στα τέλη του περασμένου έτους.

Είπε ότι η ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνουν μακροχρόνιο πληθωρισμό.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει
Η πανδημία του κοροναϊού δεν έχει τελειώσει και μπορεί να υπάρξει κι άλλη κρίση, πρόσθεσε, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G7 στη Γερμανία.

Η πολιτική μηδενικού κοροναϊού της Κίνας, η οποία οδήγησε σε εκτεταμένο lockdown στις μεγάλες πόλεις, είναι ανεφάρμοστη λόγω εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών, αλλά οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο αρνούνται να την αλλάξουν, είπε, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις της θα συζητηθούν στη συνάντηση.

Σημείωσε ωστόσο ότι «στην πραγματικότητα δεν ανησυχεί πολύ» για την οικονομία της Κίνας επειδή η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει χώρο δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για να στηρίξει την ανάπτυξη.

Ο παγκόσμιος κατακερματισμός
Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι οι προσπάθειες των χωρών να μετατοπίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αυξημένη ανθεκτικότητα, θα έχει κάποιο κόστος, καθώς θα χρειαστεί να υπάρξει πλεονασμός.

Είπε επίσης ότι ελπίζει να μιλήσει για τις ανησυχίες που εγείρονται από τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας σε ανταγωνιστικά μπλοκ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατίες που καθοδηγούνται από την αγορά από τη μια πλευρά και την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες κρατικά υποστηριζόμενες οικονομίες από την άλλη.
Πηγή: politis.com.cy


 
Top