«Φωτιά» στην τιμή του πετρελαίου προκαλεί η απόφαση Τραμπ για κυρώσεις στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, καθώς απειλεί να «αφαιρέσει» από τις διεθνείς αγορές περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Η είδηση προκάλεσε σημαντικές ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το αργό να «σκαρφαλώνει» πάνω από 3% στη διάρκεια της νύχτας.
Το μπρεντ ξεπέρασε τα 74 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς και υψηλά εξαμήνου.
Oil extends gains after U.S. rules out waivers beyond May expiry https://t.co/e3MWySGNs1 pic.twitter.com/sURU90wHeu— Bloomberg Markets (@markets) 23 Απριλίου 2019
Προκειμένου να διατηρηθούν «οι ισορροπίες στην αγορά», ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ Αλ Φαλίχ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους πετρελαιοπαραγωγούς ώστε να διασφαλίστουν επαρκείς προμήθειες στην αγορά.
Σφοδρές αντιδράσεις από Τουρκία και Κίνα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα βάλουν τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς κυρώσεις. Η Ελλάδα έχει μηδενίσει τις εισαγωγές αυτές.
Η ανακοίνωση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει:
_«Πολιτικά _είναι λάθος. _Ηθικά είναι λάθος. Εμπορικά, είναι σίγουρα λάθος. Είναι επίσης ενάντια στους διεθνείς κανόνες εμπορίου, ενάντια στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι επικίνδυνο για τη σταθερότητα της περιοχής.» _
Η Κίνα, ένας από τους κυριότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία να αναμειγνύονται στις εμπορικές της συναλλαγές.
Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, ξεκαθάρισε:
«Η συνεργασία της Κίνας με το Ιράν και τις ιρανικές εταιρείες είναι ανοιχτή, με διαφάνεια, λογική και νομιμότητα. Και πρέπει να γίνεται σεβαστή.»gr.euronews.com